Homo sapiens: Folk på travel gate i London. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

Homo sapiens

Mennesket. Menneskefamiliens utvikling. Søylene angir hver enkelt arts utbredelse i tid. Søylene er oppdelt der tidsangivelsen er usikker. Den utviklingsmessige forbindelsen mellom de enkelte artene er avmerket med stiplede linjer, der forbindelsen er usikker er det angitt med ?. Der det foreløpig ikke kan angis en utviklingsmessig forbindelse, er ingen linjer tegnet.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Homo sapiens er artsnavnet på det moderne menneske, en primatart i menneskefamilien.

Faktaboks

Uttale
hˈomo sˈapiens
Etymologi
latin, ‘det vise menneske’

Det har vært svært omdiskutert hvor og når det moderne mennesket oppsto, men i dag gir bevismaterialet av fossiler og genetikk et tydelig svar: Det moderne mennesket oppsto i Afrika og de eldste sapiens-fossilene som nå er kjent er litt mer enn tre hundre tusen år gamle. De eldste funnene er fra Djebel Irhoud i Marokko, men evolusjonen av det moderne mennesket skjedde over store deler av det afrikanske kontinentet.

For mellom to hundre tusen og femti tusen år siden var det flere bølger med utvandring fra Øst-Afrika til Midtøsten og derfra videre til resten av verden, men de aller første utvandringsbølgene klarte ikke å etablere en varig befolkning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg