Artikkelstart
Blågrønnbakterier, også kalt cyanobakterier, er en type bakterier som finnes naturlig i jord, luft og vann. De finnes i saltvann, ferskvann og brakkvann og mange er ekstremofile, altså tilpasset ekstreme omgivelser, som for eksempel varme kilder, saltsjøer eller ørken. Det finnes over 2000 ulike arter. Blågrønnbakterier har klorofyll og driver fotosyntese.
Faktaboks
- Uttale
-
blågrønnbakt'erier
- Også kjent som
- cyanobakterier, tidligere blågrønnalger
- Vitenskapelig navn
- Cyanobacteria
Til tross for navnet kan de ha ulike farger. I Norge kan vi se store ansamlinger av blågrønnbakterier på sjøen om sommeren når de blomstrer opp og ligger som store grønne flak på overflaten. Dette kalles vannblomst. Blågrønnbakterier finnes i det brunsvarte marebekbeltet, en inntil flere meter bred sone som forekommer langs kysten like over høyvannslinjen. Rødehavet har fått navnet på grunn av en rødfarget blågrønnbakterie, hvor den finnes i store mengder.
Som alle bakterier er blågrønnbakterier prokaryote, som betyr at de har cellevegg, men mangler organeller som cellekjerne, kloroplaster og mitokondrier. Siden blågrønnbakteriene har klorofyll og driver fotosyntese, trodde man tidligere at de hørte til algene, og de ble derfor kalt blågrønnalger.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.