Røyskatt i vinterpels

Røyskatt er eksempel på en stedegen art i Norge.

Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

En stedegen art er en art som finnes naturlig innen et gitt geografisk område.

Stedegne arter i Norge

Mink

Mink er ikke noen stedegen art i Norge. Bestanden som lever vilt her i landet stammer fra dyr som rømte fra pelsdyrgårder, og minken er dermed en innført art.

Mink
Av /Shutterstock.

Hva som er stedegne arter i Norge er stort sett basert på observasjoner fra og med begynnelsen av 1800-tallet. Arter som forekommer i Norge, men som ikke er stedegne finnes på Fremmedartslisten til Artsdatabanken. Dette omfatter alle arter som har blitt spredd utenfor sitt naturlige utbredelsesområde ved hjelp av menneskelig aktivitet, med eller uten hensikt.

I Norge gjelder dette for eksempel kongekrabbe som kommer fra Stillehavet og mink som egentlig hører hjemme i Nord-Amerika. Noen arter som sprer seg naturlig i norsk natur regnes allikevel for fremmede arter hvis de er blitt satt ut der de har spredt seg fra. Dette gjelder for eksempel mårhund.

Beslektede begreper

Stedegen kan også brukes også om lavere systematiske enheter (taksa), som underarter og lokale varianter, og om naturtyper.

Begrepene stedegen og endemisk brukes av og til om hverandre, men stedegne arter trenger ikke å være endemiske. Både svalbardrein og isbjørn er stedegne på Svalbard, men det er bare reinen som er endemisk (den finnes bare der).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg