Le Châtelier-prinsippet er en regel om hvordan kjemiske reaksjoner i kjemisk likevekt endrer seg når de blir påvirket.

Faktaboks

Etymologi

etter den franske kjemikeren Henry Louis Le Châtelier

En formulering av prinsippet er:

  • Når en kjemisk reaksjon i likevekt blir påvirket utenfra, vil likevekten bli forskjøvet slik at effekten av påvirkningen blir mindre. Det er som likevekten motsetter seg forandring.

En påvirkning utenfra kan for eksempel være en endring i konsentrasjon for én av reaktantene eller produktene, en endring i trykk eller volum, eller en endring i temperatur. En økning av trykket tilsvarer en reduksjon i volumet.

Eksempel

Likevekten mellom hydrogen, nitrogen og ammoniakk er av betydning ved industriell fremstilling av ammoniakk. Likevekten kan formuleres med denne reaksjonsligningen:

3H2(g) + N2(g) ⇆ 2NH3(g)

Tre eksempler på hvordan likevekten kan forskyves:

  1. Dersom blandingen tilsettes mer nitrogengass, og temperaturen og volumet er konstant, vil konsentrasjonen av ammoniakk øke, fordi noe av den tilsatte nitrogengassen forbrukes.
  2. Dersom trykket i blandingen øker ved at volumet minskes (men temperaturen holdes konstant), vil likevekten forskyves til høyre fordi antall molekyler i blandingen reduseres. Tilføres en gass som ikke inngår i reaksjonen, vil totaltrykket øke, men likevekten påvirkes ikke.
  3. I reaksjonen mellom hydrogengass og nitrogengass frigjøres energi (reaksjonen er eksoterm). Det betyr at om temperaturen i blandingen økes (med konstant volum), vil likevekten forskyves til venstre, fordi det da forbrukes energi.

Prinsippet er enkelt å bruke, men kan i noen få tilfeller gi feil svar. Guldberg og Waages lov gir riktig svar, men krever mer informasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg