En formulering av Le Châtelier-prinsippet er:

Når en kjemisk reaksjon i likevekt blir påvirket utenfra, vil likevekten bli forskjøvet slik at effekten av påvirkningen blir mindre. Det er som likevekten motsetter seg forandring.

Vi ser på likevekten mellom hydrogen, nitrogen og ammoniakk:

3H2(g) + N2(g) ⇆ 2NH3(g)

Denne likevekten er av betydning ved den industrielle fremstilling av ammoniakk. Vi skal se på tre tilfelle:

  1. Tilsetter vi mer nitrogengass til blandingen, og holder temperaturen og volumet av karet konstant, vil konsentrasjonen av ammoniakk øke fordi da forbrukes noe av den tilsatte nitrogengassen.
  2. Øker vi trykket i blandingen ved å minske volumet, vil likevekten forskyves til høyre fordi da reduseres antall molekyler i blandingen. Temperaturen holdes konstant. Tilfører man en gass som ikke inngår i reaksjonen, vil totaltrykket øke, men likevekten påvirkes ikke.
  3. I reaksjonen mellom hydrogengass og nitrogengass frigjøres energi (reaksjonen er eksoterm). Det betyr at om vi øker temperaturen i blandingen vil likevekten forskyves til venstre fordi da forbrukes energi. Volumet av karet holdes konstant.

Prinsippet er enkelt å bruke, men kan i noen få tilfelle gi feil svar. Guldberg og Waages lov gir riktig svar, men krever mer informasjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.