planetens tålegrenser

Illustrasjon av planetens tålegrenser på de definerte områdene, hvor gult og rødt illustrerer områder der tålegrensen allerede er passert.
Av /Azote .
FNs bærekraftsmål i et hierarki etter planetens tålegrenser.
Av /Azote Images for Stockholm Resilience Centre.

Artikkelstart

Planetens tålegrenser er et forskningsbasert rammeverk som angir hvor mye intakt natur vi trenger for at mennesker fortsatt skal ha muligheten til å leve trygt på Jorda. Dette rammeverket har blitt utviklet av forskere siden 2009, og videreutvikles og tas i bruk i stadig nye fagretninger i forskning og undervisning på universitet, og dermed også i utforming av politikk som baserer seg på forskning.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk: planetary boundaries

Forskningen om planetens tålegrenser viser oss sammenhengene og sårbarheten i jordsystemets stabilitet og resiliens, og samspillet mellom jord, hav, atmosfære og naturmangfold. Så langt er følgende tålegrenser identifisert og kvantifisert:

De fire første av disse er allerede overskredet utover grensene for en trygg framtid. De to første er identifisert til å være mer viktig for jordsystemets stabilitet enn de øvrige. Overskridelser av disse to første tålegrensene, klimaendringer og tap av naturmangfold, er ventet å gi større konsekvenser for menneskers framtid, enn de øvrig så langt identifiserte grensene.

Planetens tålegrenser kan også illustreres ved å sette FNs bærekraftsmål i et hierarki (se illustrasjon). Den nederste sirkelen angir de bærekraftsmålene som er sentrale for opprettholdelse av planetens tålegrense.

Et annet begrep for planetens tålegrense er biosfærens kapasitet. Sosial og økonomisk aktivitet må foregå innenfor biosfærens kapasitet, eller innenfor planetens tålegrenser, for å være bærekraftig.

Denne forståelsen av bærekraft er fundamentet i fag som økologisk økonomi og sirkulær økonomi, men brukes og i stadig større utstrekning innenfor tradisjonell økonomi, jus, og ulike deler av naturvitenskap.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Rockström, J., Steffen, W., Noone, K., Persson, Å., et.al. (2009). «A safe operating space for humanity.» Nature 461: 472-475 DOI 10.1038/461472a
  • Steffen, W., K. Richardson, J. Rockström, S.E. Cornell, et.al. (2015). «Planetary boundaries: Guiding human development on a changing planet.» Science 347: 736, 1259855

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg