Lønnesirup på amerikanske pannekaker

Fra sevje til sirup: I mer enn tre hundre år har produksjonen av lønnesirup bestått i å tappe sukkerlønntreet for sevje, og koke den til nok vann har fordampet til å gjøre om sevjen til en tykk sukkerholdig sirup. Den kanskje mest kjent bruken av lønnesirup er som topping på iskrem, amerikanske pannekaker og vafler.

Av .
Lisens: CC BY 2.0
En stabel tykke pannekaker med sirup og sprøstekt bacon oppå og ved siden av

I Nord-Amerika serveres ofte tykke pannekaker med lønnesirup og bacon til frokost.

Pannekaker med bacon og lønnesirup
Av /Shutterstock.
Tapping av sevje fra sukkerlønntreet
Flere kilometer med plastslanger går med for å frakte sevje fra sukkerlønntrærne til egne oppsamlingsbeholdere.
Tapping av sevje fra sukkerlønntreet
Av /U.S. Department of Agriculture.
Lisens: PDM 1.0 DEED

Lønnesirup er en søt sirup som lages av sevjen fra sukkerlønntreet. Sirupen brukes oftest som topping på iskrem, amerikanske pannekaker og vafler.

Den sukkerholdige sevjen i veden oppstår som en følge av trykkendringer og gjentatte fryse-og-tine-hendelser, forårsaket av frost om natten og varmere dager.

Man tapper sevje fra sukkerlønntreet ved å bore hull i barken. Den gjennomskinnelige og oransje sevjen renner så ut og samles i slanger. Sirupen kokes, dampes inn og oppkonsentreres.

Mesteparten av verdens produksjon av lønnesirup skjer øst i Canada og i nord-østre deler av USA, hvor produksjon av sirup har svært lang historie. Lønnesirup var i bruk hos urfolkene i området rundt de store sjøene og langs St. Lawrence-elva før de europeiske nybyggerne bosatte seg i Nord-Amerika i kolonitiden.

Lønnesirup inneholder mye sukker. Det inneholder også mineraler og mikronæringsstoffer som jern, sink, mangan og kalium samt antioksidanter.

Lønnesirupindustri

Canada er verdens største produsent av lønnesirup. Over 75 prosent av verdensproduksjonen kommer herfra. I 2022 ble det samlet inn sevje fra mer enn 55 millioner trær , noe som ga 79 millioner liter lønnesirup – en sjudobling av det produksjonen var på 1970-tallet. Året etter ble imidlertid produksjonen redusert med 40 prosent, hovedsakelig forårsaket av storm og dårlige værforhold seint på vinteren og tidlig på våren .

Litt over 90 prosent av Canadas samlede produksjon av lønnesirup (og tre-fjerdedeler av verdensproduksjonen) skjer i provinsen Québec. Mesteparten av resten av verdens produksjon av lønnesirup skjer i USA, i delstatene New England, New York, Pennsylvania og Michigan.

Klassifisering

Flaske med lønnesirup

Lønnesirup blir klassifisert etter farge: gylden, rav-farget, mørk og svært mørk. Jo mørkere sirupen er, desto senere i sesongen har den blitt laget. Og fordi den mørkere sirupen har en kraftigere smak, blir den vanligvis benyttet til matlaging, mens den lysere lønnesirupen oftere benyttes på pannekaker og vafler. For at lønnesirup skal kunne selges som lønnesirup skal den komme fra et lønnetre. Om den blandes med andre typer sirup, slik som mais-sirup ("corn sirup") så skal den merkes “maple-flavoured.”

Tapping av sevje og produksjon av sirup

Når sukkerlønntreet er i dvale, og sevjen tiner opp etter en periode med frost, flyter sevjen ut av ethvert sår i yteveden, slik som et tappingshull. Opptil fire liter sevjesaft kan samles fra hvert lønnetre hver dag.

Sevjen inneholder fra halvannen til tre prosent fast stoff, for det meste sukrose, men intet av smaken eller fargen til ferdig lønnesirup. Den oppstår først under oppkonsentreringen av sevjen, når vannet fordampes i åpne kar. Fra 30 til 50 liter sevje går med til én liter ferdig innsamlet sirup. De fleste produsenter benytter revers (omvendt) osmose til oppkonsentrering av lønnesirupen før endelig koking.

Hvordan sevjen lages og transporteres i treet

Den beste tiden for tapping av sevjesaft er sent på vinteren og tidlig om våren, når strømmen av sevje er som sterkest. Selve lønnesirupsesongen varer i fire til seks uker; den starter i midten av januar i de mest sørlige områdene og ender i midten av april i de nordlige.

Den søte sevjen som danner utgangspunktet for lønnesirup er noe annet enn den sevjen som fraktes i silvevet (floemet; den innerste delen av barken) mellom barken og veden, og som frakter sukkerforbindelser fra bladenes fotosyntese og til andre deler av treet og ned til røttene.

Man vet ikke fullt ut hvordan treet produserer og frakter sevjen. Sevjen fraktes nemlig ikke av rottrykk, og tappingen foregår på senvinteren, før sukkerlønnbladene har vokst ut, så transporten av sevje kan heller ikke forklares med kohesjonsteorien for vanntransport i trær.

For å skape overtrykk i stammen uten blader kreves det stadige fluktuasjoner i temperatur, rundt nullpunktet, før trykket stiger nok til at den sukkerholdige sevjen tyter ut.

En mulig forklaring er at sevjen presses ut som en følge av trykkendringer i veden forårsaket av gasser som både utvider og trekker seg sammen gjennom døgnet – som en følge av episoder med kulde og frost om natten og varmere temperaturer om dagen.

Lavere temperaturer gjør at gasser løser seg i xylemsaften (vedvevet), og trykket synker. Dette trekker så til seg vann fra omkringliggende celler, som i sin tur fylles opp med væske fra nærliggende celler, og så videre, helt til det trekkes vann opp av røttene. Etter hvert som temperaturen synker ytterligere vil xylemvæsken på innsiden av, og i mellom, de hule vedrørene, fryse. I tillegg dannes det is etter hvert som vann fordamper fra omkringliggende celler, litt som når det dannes frost og iskrystaller på bakken på fuktige morgener om vinteren. Når is dannes vil det som er igjen av vann i gassform i trestammen bli komprimert og pakket inn i is. Og så, når temperaturen stiger om dagen, smelter isen, og gassen deri utvider seg og presser sevjen ut av såret i sukkerlønnstammen.

Denne hypotesen forklarer hvorfor det er nødvendig med netter og dager med vekslende frysing og tining i sukkerlønntrærne for å få sevjen til å flyte. Men hypotesen forklarer ikke hvorfor flyten av sevje er avhengig av en sukroseholdig sevje og levende celler. En mulighet er at både sukrose og levende celler er nødvendig for cellenes respirasjon og dannelse av karbondioksid (CO2), en gass som kan utgjøre en stor andel av de gassene som både utvider seg (ekspanderer) og trekkes sammen i sukkerlønntreets ved.

Sukkerartene i sevjen i stammen stammer fra karbohydrater akkumulert foregående vekstsesong. Disse omdannes til stivelse når været blir kaldere på høsten. Stivelsen i margstrålene hydrolyseres så tilbake til sukrose etter hvert som temperaturen øker på våren, og den sukkerholdige væsken presses så inn i xylemet.

Men nøyaktig hva som gjør at sevjen tyter ut av sår i sukkerlønntreets stamme er fremdeles litt av et mysterium.

Dyr som høster sevje

Det er ikke bare mennesker som høster søt saft fra sukkerlønntreets stamme. En amerikansk ekorn-art, Tamiasciurus hudsonicus, høster systematisk lønnesaft ved å gnage små hakk i barken på unge sukkerlønntrær. De lar sevjen flyte ut av såret, og kommer først tilbake for å drikke når fordampningen har oppkonsentrert saften og gjort den kandisert og søt.

Andre trær med sukkerholdig sevje

Også andre nordamerikanske lønnearter produserer sevje, slik som svartlønn (Acer nigrum), rødlønn (Acer rubrum) og sølvlønn (Acer saccharinum), men er mindre utbredt enn sukkerlønn, og produserer mindre sevje.

I praksis er det kun sukkerlønn som benyttes til produksjon av lønnesirup – enten privat eller kommersielt. En annen lønne-art, asklønn (Acer negundo), vokser over nordlige deler av USA og sørlige deler av Canada, men har et lavere sukkerinnhold enn sukkerlønn, samt en mer særpreget smak.

Andre treslag, slik som ulike bjørkearter, produserer også sevje som det kan utvinnes sirup fra, men på samme måte som med sevjen fra andre lønnearter, så er sirupen mindre smakfull enn den laget av sevjen til sukkerlønn.

Det er også mulig å lage sukker av sevjen til sukkerlønntreet. Sukkerlønnsukker var lenge et økonomisk sett viktig produkt, men på 1800-tallet ble markedet overtatt av rimeligere rørsukker.

Sukkerlønn i Norge

I Norge er sukkerlønn-treet plassert på Fremmedartlista. Treet regnes som en såkalt dørstokkart. I 2023 ble sukkerlønn, av Artsdatabankens ekspertkomité for karplanter, vurdert til å representere en lav risiko, og med begrenset invasjonspotensial og ingen kjent økologisk effekt.

Lønnesirup og klimaendringer

Klimaendringer, og høyere temperaturer, påvirker hvor mye sevje som strømmer ut av lønnetrærne om våren. Når temperaturen nærmer seg null grader flyter sevjen lettere. Dette betyr at et varmere klima vil gi en tidligere start på sevjesaftsesongen og en utvidelse av områdene for produksjon av lønnesirup.

Samtidig vil klimaendringer og sterkere vintervinder kunne ødelegge trærne. Mange skadegjørende insekter trives dessuten enda bedre under varmere forhold.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg