Sevje
Bjerkesevje.
Sevje
Av /Shutterstock.

Sevje er en næringsrik saft som om våren finnes i de ytre delene av veden hos trær og busker.

Næring til knopper og blad

Sevjen tjener som næring ved knoppenes vekst og utvikling og senere for veksten av de helt unge bladene. Hvis en gren eller stamme av bjørk skjæres over, vil sevjen piple frem som en søt væske fra snittflaten. Blødningen viser at sevjen står under trykk i ledningsbanene. På den tiden av året når bladene mangler, er det liten fordamping av væske fra planten (transpirasjon), og derfor liten bevegelse av væsken i ledningsbanene.

Sevjens innhold

Sevje inneholder sukker, nitrogenholdige organiske forbindelser og uorganiske ioner. Det meste av den organiske næringen stammer fra lagre av blant annet stivelse, som finnes i levende celler i vedvevet (parenkym og margstråler). Om våren spaltes stivelsen til sukker, som vandrer inn i ledningsbanene.

Bjerkesaft

Bjørkesevje
Bjerkesaft kan tappes fra bjørketrær, og via oppkonsentrering danne bjerkesirup.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Bjerkesaft er sevje fra bjørketrær og er en sukkerblanding som inneholder rundt 1–2 prosent sukker. Om våren kan man kan se bjerkesaft som drypper fra skader i barken på greiner. Bjerkesevje inneholder mest glukose (druesukker), og fruktose (fruktsukker), begge i konsentrasjon på rundt 2–5 gram per liter, men derimot lite sukrose (mindre enn ett gram per liter). Sukrose er en vanlig transportform for sukker i planter, men ikke når det gjelder bjerkesaft. Bjerkesaften inneholder noe galaktose, og sukkeralkoholet myo-inositol. Myo-inositol kan binde mineralnæring, blant annet fosfat. Man finner også organiske syrer og frie aminosyrer.

Bjerkesaft kan tappes fra bjørketrær, og via oppkonsentrering danne bjerkesirup.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg