Vår er er årstiden mellom vinter og sommer, og den perioden av året hvor normal døgnmiddeltemperatur er mellom 0 °C og 10 °C (disse inkludert). Temperaturen stiger gjerne i denne perioden.

Beskrivelse

Dersom stedet ikke har klimatologisk vinter, begynner våren første dag temperaturen stiger fra årets normalminimum.

Vår regnes vanligvis fra en tid noe før vårjevndøgn til noe før sommersolverv. På den nordlige halvkule er det vanlig å regne mars, april og mai som vårmåneder, på den sørlige halvkule september, oktober og november. Tropene mangler vår i egentlig forstand. I polarområdene blir det en kortvarig og sen vår etter en lang vinter. Mai og juni kan karakteriseres som vårmåneder i Arktis.

Våren er for landområdenes vedkommende preget av raskt stigende temperatur, lite skyer og lite nedbør. Over havet er det avtagende lavtrykksaktivitet, moderat vind, men ofte en del tåke, særlig over kalde kyststrømmer.

I klimalæren defineres gjerne vår kvantitativt som den perioden av året da den normale døgnmiddeltemperaturen er mellom 0 og 10 °C og temperaturtendensen er stigende. Etter denne definisjonen varer våren 57 døgn i Oslo og 70 døgn i Tromsø.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg