Saint Lawrence (elv i Canada)

Saint Lawrence renner ut ved Québec i Canada.

Artikkelstart

Saint Lawrence er en elv i Canada og avløp for De store sjøer. Elva strekker seg fra Ontariosjøen til Saint Lawrence-bukta, og er 3058 kilometer lang med et nedbørfelt på 839 200 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
səntlˈå:rəns –
Også kjent som

St. Lawrence-elva, St. Lawrence-elven

engelsk: Saint Lawrence River, fransk: Fleuve Saint-Laurent

Fra Ontariosjøen renner elven nordøstover, gjennom turistområdet De tusen øyer, et område med mange små øyer. Mellom Ontariosjøen og 45° nordlig bredde danner elven grensen mellom USA og Canada. I dette partiet danner elven en rekke fossefall. Elven renner deretter gjennom St. Francis-sjøen, forbi Montreal og ut i Saint-Louis-sjøen, bukter seg deretter ut i Saint Lawrence-bukta ved Québec. De store sjøer danner et svært reguleringsbasseng, og gjør at elvens vannføring er meget jevn og representerer derfor en verdifull vannkraftkilde; elven er betydelig utbygd.

Til tross for at Saint Lawrence er islagt november–april, er den en av verdens viktigste indre vannveier. Canada og USA samarbeidet om utbyggingen av Saint Lawrence Seaway, som ble åpnet 1959. Den består av et stort system av kanaler og sluser. Canada og USA har i fellesskap bygd den 800 meter lange Long Sault-dammen. Over Richelieu-elva og Champlainsjøen er det forbindelse mellom Saint Lawrence og Hudsonelva. Elven er farbar for skip med lengde opptil 222,5 meter, bredde 23,1 meter og dybde 7,9 meter. Viktigste varer (etter mengde) som fraktes langs elven, er korn, jernmalm og foredlede jern- og stålvarer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg