Alt liv er bygget opp av en grunnenhet vi kaller celler. En celle er den minste enheten for liv, det vil si at en celle kan leve og dele seg uavhengig av andre celler.

Alle celler har noen grunnleggende likheter. Alle celler

Celler deles gjerne inn i

Bakterier er prokaryoter. Plante- og dyreceller, sopp og alger hører til eukaryote celler.

Arkene er en gruppe organismer som regnes som en mellomting mellom prokaryote og eukaryote celler. Vi finner dem ofte i mer ekstreme miljøer, som for eksempel i varme kilder eller i veldig salte miljøer.

Prokaryote organismer, eller bakteriene, har en veldig enkel oppbygging. Bakteriene har arvematerialet sitt liggende løst i cytosol. Disse cellene lever hele sitt liv som en encellet organisme.

Bakteriene kan allikevel leve i tett kontakt med andre bakterier og sender ofte signaler til hverandre og er svært villige til å dele genetisk materiale. Denne delingskulturen mellom bakterier spiller en viktig rolle når gener for antibiotika-resistens spres mellom bakterier.

Alle eukaryote celler har en cellekjerne hvor arvematerielat ligger beskyttet. En del eukaryote organismer kan leve hele sitt liv som en enkelt celle. Disse kalles for protister og er en stor gruppe organismer som omfatter encellede alger, protozoer og noen sopper.

De fleste eukaryote celler lever allikevel i tett kontakt med hverandre og danner organer og vev i større flercellede organismer. Alle planter og dyr, og mange sopper og alger er eukaryote organismer.

Ulike celler i en organisme har ulike funksjoner og i en organisme har vi derfor mange ulike celletyper. For eksempel har mennesker omtrent 220 ulike celletyper i kroppen.

Plante- og dyreceller har en rekke kjennetegn som er felles for dem:

Strukturer vi finner i dyreceller, men ikke i planteceller er:

  • små membranblærer kalt lysosomer som bryter ned næringsstoffer

Strukturer vi finner i planteceller, men ikke i dyreceller er:

  • en stor membranblære kalt vakuole som både lagrer og bryter ned næringsstoffer
  • cellevegg dannet av cellulose som stiver opp og gir støtte til plantecellen
  • kloroplaster som driver fotosyntese

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.