Strukturformel for sukrose (vanlig sukker).

Sukrose av Bjørn Pedersen. Gjengitt med tillatelse

Sukrose er det kjemiske navnet på vanlig husholdningssukker.

Sukrose er en forbindelse mellom molekylene glukose (også kalt druesukker) og fruktose (også kalt fruktsukker). De to molekylene er bundet sammen av et O-atom mellom C-1 i glukose og C-2 i fruktose (se figuren).

Sukrose har ikke et bestemt smeltepunkt, men spaltes i området 160–186 °C og omdannes da til karamell.

Sukrose kan også omdannes ved fermentering (gjæring). I høye konsentrasjoner virker sukrose hemmende på mikrobiell virksomhet.

Ved hydrolyse (invertering) spaltes sukrose i glukose og fruktose.

En blanding av like deler glukose og fruktose kalles invertsukker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.