sukrose

Strukturformel for sukrose (vanlig sukker).
Sukrose av . Gjengitt med tillatelse

Sukrose er det samme som vanlig sukker. Sukrose er trivialnavnet på vanlig husholdningssukker, det er ikke et systematisk navn i kjemien.

Faktaboks

Uttale
sukrˈose
Også kjent som

sakkarose, sukker, husholdningssukker, farin, C12H22O11

Kjemisk sett er sukrose er en forbindelse mellom molekylene glukose (også kalt druesukker) og fruktose (også kalt fruktsukker). De to molekylene er bundet sammen av et oksygenatom. Se figuren.

Egenskaper

Sukrose har ikke et bestemt smeltepunkt, men ved en temperatur på rundt 160–186 °C spaltes det og omdannes til karamell.

Sukrose kan også omdannes ved fermentering (gjæring). I høye konsentrasjoner virker sukrose hemmende på mikrobiell virksomhet.

Ved hydrolyse (invertering) spaltes sukrose i glukose og fruktose.

En blanding av like deler glukose og fruktose kalles invertsukker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg