Tykk sukkerløsning som brukes i matlaging og næringsmiddelindustri, kan være fargeløs, gul eller brun.

Spisesirup er et biprodukt som fås ved utvinning og raffinering av sukker fra sukkerrør. Inneholder 56–66 % sukker, vesentlig sukrose, men også litt invertsukker. Har en behagelig, honninglignende smak og en densitet over 1,3 g/cm3.

Glukosesirup, stivelsessukkersirup, fremstilles industrielt fra stivelse (fra poteter eller mais) ved koking under trykk med svak svovelsyre og påfølgende nøytralisering og avfarging. Inneholder foruten glukose (druesukker) maltose og dekstrin, har et vanninnhold på 15–20 %, er tykk og vannklar, og har anvendelse til drops, punsj, fruktsafter og geleer, i Storbritannia også til øl.

Invertsukkersirup fremstilles ved å oppvarme en løsning av raffinert sukker med fortynnede syrer. Den består av en blanding av glukose og fruktsukker (fruktose). Det vannklare produktet som fås, er renere og har lignende anvendelse som glukosesirup.

I USA har sirup fra maisstivelse, corn syrup, en stor anvendelse som pålegg. I Canada lages maple syrup av sevjen i lønnetrær.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.