Granbarkbillen Ips typographus
Den riskornstore granbarkbillen (Ips typographus) er det eneste insektet i Norge som kan drepe levende trær.

Skogpatologi er læren om sykdommer på skogstrær.

Faktaboks

Uttale

skogpatologˈi

Også kjent som

forstpatologi, skoghelse, skoghygiene, skogsykdommer, skogsykdomslære

På samme måte som med andre plantesykdommer har skogstrærnes sykdommer mange årsaker – både biotiske, slik som sykdommer og skader forårsaket av virus, bakterier, sopper, insekter, fugler og pattedyr, og abiotiske, slik som frost, tørke og storm- og snøskader.

Ordet skogpatologi er i dag tatt ut av bruk og erstattet av begrepene skogskader og skoghelse.

Skogpatologiens historie i Norge

I 1811 reiste den danske lensgreven Christian Ditlev Frederik Reventlow rundt i Norge, blant annet for å undersøke skogenes helsetilstand. I sin dagbok beskrev har store tørkeskadete trær på Østlandet og at det var granbarkbillen som var årsaken til skadene. I 1861 rapporterte folkeminnesamler og Norges først forstmester Peter Christen Asbjørnsen om store barkbilleskader, noe som førte til en intens debatt om granbarkbillen virkelig var i stand til å drepe levende trær.

Begynnelsen til norsk forstpatologi var virksomheten til botaniker Jørgen Brunchorst ved Bergen Museum. Han undersøkte blant annet bartreplantninger på Vestlandet, og beskrive i 1888 furuas knopp- og greintørkesvartfuru. I perioden 1891-1929 ble viktig kunnskap om skadelige sopper og insekter formidlet i Skogdirektørens årsmeldinger av statsentomologene Wilhem Maribo Schøyen og Thor Hiorth Schøyen. I 1958 opprettet det norske skogforsøksvesen en egen Avdeling for skader på skog, og ansatte Finn Roll-Hansen i stillingen som forsøksleder i skogpatologi og Alf Bakke innen skogentomologi .

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg