Rav. En ubearbeidet ravklump.

SCODE. Begrenset gjenbruk

Rav, hard og sprø fossil harpiks, oftest gul- til brunfarget og helt eller delvis gjennomskinnelig. Harpiksen stammer fra nåletrær, særlig av arten Pinus succinifera, som vokste blant annet i det baltiske området i tertiær, for omkring 20–40 millioner år siden.

Rav forekommer i forskjellige sedimentære avleiringer som mer eller mindre gjennomsiktige, fettglinsende til voksaktige klumper av gul, brun eller rødlig farge, til dels melkehvite eller flammet i gult og hvitt, og inneholder ofte meget godt oppbevarte insekter, edderkopper og planterester.

Hardheten er 2–3, densiteten 1,0–1,1 g/cm3. Rav smelter ved 250–300 °C. Det løses delvis i alkohol, bensin, eter, kloroform og metanol, men ikke i vann.

Man skjelner ofte mellom to typer rav: suksinitt, som gir ravsyre, og retinitt, som gir voks og fett, men ikke ravsyre.

Suksinitt brenner med klar flamme og lukter behagelig, aromatisk. Retinitt brenner med sotende flamme og gir brun, tyktflytende olje.

Den greske filosof Thales fra Milet (600 f.Kr.) skal ha iakttatt at rav fikk evnen til å tiltrekke lette gjenstander når det ble gnidd. Derfor stammer ordet elektrisitet fra det greske ord for rav, elektron.

I oldtiden var rav meget verdifullt, og raveksporten har vært av stor økonomisk betydning særlig for Østersjø-området. De største forekomster ligger i kyststrøket mellom Gdańsk og Klaipeda (Memel), og i dette området har rav vært utvunnet industrielt opp til våre dager. Mindre mengder som stammer fra avleiringer på bunnen av Østersjøen, driver på land under stormer og samles.

Fossile harpikser som ligner rav forekommer blant annet på Sicilia, i Spania, Romania, Japan og New Zealand. Karibisk rav fra Dominikanske republikk forekommer i fargene gult, blått og rødt og er dannet for rundt 25 millioner år siden.

Rav brukes særlig til smykker og prydgjenstander. Etter at råmaterialet er renset, blir ravstykkene først tilskåret, deretter polert med pimpstein, kritt og vann. Rav kan også kokes i olje; derved blir det så bløtt at det kan bøyes og presses i former. Ravavfall har vært brukt til fremstilling av ravsyre, ravolje, lakkharpikser og ambroid (ravimitasjoner).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

25. november 2015 skrev Knut A Rosvold

Jeg mener betegnelsen Bernstein burde stå i faktaboksen. Denne tyske betegnelsen brukes av mange i Norge.

25. november 2015 svarte Rune S. Selbekk

Bernstein står allerede i faktaboksen

25. november 2015 svarte Knut A Rosvold

Ja, under Etymologi. Man skal søket gi treff må Bernstein stå under "også kjent som:"

25. november 2015 svarte Guro Djupvik

Jeg har lagt til Bernstein som nøkkelord, det gjør at denne artikkelen dukker opp øverst i et søk.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.