Fremmedartslista

Fremmedartslista er en oversikt over økologiske risikovurderinger av innførte arter og den mest omfattende oversikten over fremmede arter i Norge.

Faktaboks

Også kjent som

Svartelista

Norsk svarteliste

Den første oversikten ble utarbeidet av Artsdatabanken i 2007. I 2011/2012 foretok Artsdatabanken den andre risikovurderingen av fremmede arter i norsk natur, ved hjelp av ny metodikk utviklet av norske forskningsmiljøer. Resultatet av arbeidet ble lagt frem i form av publikasjonen Fremmede arter i Norge – med norsk svarteliste 2012.

I 2018 publiserte Artsdatabanken nye vurderinger av fremmede arter i Norge og oversikten endret da navn fra "Norsk svarteliste" til Fremmedartslista. I denne lista klassifiseres fremmede arter i kategoriene "ingen kjent risiko", "lav risiko", "potensiell høy risiko", "høy risiko", og "svært høy risiko". Denne lista er helt uavhengig av miljømyndighetenes forbudsliste for arter i Norge.

1485 fremmede arter er risikovurdert for Fastlands-Norge og 47 arter er risikovurdert for Svalbard. Av disse er 233 arter er vurdert til å utgjøre en høy eller svært høy økologisk risiko i Fastlands-Norge. Alle de risikovurderte artene er listet i Fremmedartslista 2018. I tillegg finnes 1529 fremmede arter som av ulike grunner ikke er risikovurderte.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg