Plassering

KF-bok. Begrenset gjenbruk

Pennsylvania.

Geoatlas. Begrenset gjenbruk

Pennsylvania, delstat i USA, danner sammen med New York og New Jersey de såkalte Mellomatlantiske stater. Grenser til Ohio i vest, Lake Erie og den kanadiske delstaten Ontario i nordvest, New York (delstaten) i nord, New Jersey i øst, Delaware i sørøst, Maryland i sør og West Virginia i sørvest.

Pennsylvania har et totalt areal på ca. 119 280 km2 (nr. 33 av statene i USA), og har ca. 12 803 000 innbyggere (2015) - (nr. 6 av statene i USA). Pennsylvania ble opptatt som stat nr. 2 i USA 12. desember 1787. Hovedstaden er Harrisburg, mens Philadelphia er den største byen i delstaten.

Appalachene går gjennom delstaten fra nordvest til sørøst og når i Mt. Davis opp i 979 moh. Vest- og norddelen er et platåland, sterkt oppskåret av elvedaler. Lengst sørøst når Pennsylvania ut i kystsletta, og langs Lake Erie er en smal slette. Østdelen dreneres av elvene Delaware og Susquehanna, vestdelen av Monongahela og Alleghany, som ved Pittsburgh renner sammen til Ohio. Philadelphia har 25 °C middeltemperatur i juli, 0 °C i januar og 1280 mm nedbør, Pittsburgh hhv. 23 °C, −2 °C og 1067 mm. Den opprinnelige vegetasjon var løvskog, og ennå er omtrent halvparten av arealet skogkledd, mens 25 % er jordbruksareal.

I følge US Census estimat i 2015 er 78,8 % av befolkningen i Pennsylvania hvite, 11,4 % svarte og 6,1 % hispanic eller latino. S.å. bodde 77 % av befolkningen i byer. Største byer er Philadelphia og Pittsburgh. Det er universiteter i Pittsburgh (to), Philadelphia (to), Bethlehem, Scranton m.fl. steder. Ca. halvparten av kirkesamfunnsmedlemmene er protestanter, 29 % romersk-katolske, mens ca. 2 % tilhører jødiske menigheter.

I 2005 fordelte sysselsettingen seg med 22,5 % i helse og service, 20 % i handel, transport og forsyninger, 13 % offentlig virksomhet, 12 % industri, 9 % turist og hotell, 6 % finans og 4,5 % i bygg og anlegg. Jordbruket spiller en viktig rolle, med kjøtt og melkeprodukter som viktigste landbruksprodukter. Andre produkter er frukt, grønnsaker, hvete, mais, havre og poteter, dessuten epler og tobakk i sørøst. Betydelig produksjon av sopp. Mineralproduksjonen var meget viktig og skapte grunnlaget for Pennsylvanias industrielle vekst. I toppåret 1917 ble det brutt 178 mill. tonn steinkull og 100 mill. tonn antrasitt (største antrasittfelt i USA). Sviktende markeder har ført til nedgang i produksjonen og fraflytting. Pennsylvania er kanskje den mest typiske «Rustbeltestaten». Petroleumsproduksjonen i USA startet i Pennsylvania 1859, men er nå ganske liten. Kullene gav Pittsburgh mulighet til å utvikle seg til USAs største jern- og stålsentrum, en posisjon som byområdet fremdeles innehar i konkurranse med Chicago-området. Philadelphia er landets nest største havn og har rikt utvalg av industrier. Den fordelaktige beliggenheten nær de store markedene på østkysten fremmer industriveksten, og bare delstaten New York overgår den i produksjon. Ved siden av primær metallindustri er maskin-, tekstil- og bekledningsindustri viktige grener. Pennsylvania er kjent for sine mange forsikringsselskaper og banker, samt en stor publikasjonsindustri. Pennsylvania har en sterk posisjon i USAs historie, med Philadelphia som unionens fødeby og landets første hovedstad.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.