Pennsylvania.

Geoatlas. Begrenset gjenbruk

Pennsylvania er en delstat i USA, danner sammen med New York og New Jersey de såkalte Mellomatlantiske stater. Den grenser til Ohio i vest, Lake Erie og den kanadiske delstaten Ontario i nordvest, New York (delstaten) i nord, New Jersey i øst, Delaware i sørøst, Maryland i sør og West Virginia i sørvest.

Pennsylvania har et totalt areal på ca. 119 280 km2 (nr. 33 av statene i USA), og har cirka 12 784 000 innbyggere (2016) - (nr. 6 av statene i USA). Pennsylvania ble opptatt som stat nr. 2 i USA 12. desember 1787. Hovedstaden er Harrisburg, mens Philadelphia er den største byen i delstaten.

Appalachene går gjennom delstaten fra nordvest til sørøst og når i Mt. Davis opp i 979 moh. Vest- og norddelen er et platåland, sterkt oppskåret av elvedaler. Lengst sørøst når Pennsylvania ut i kystsletta, og langs Lake Erie er en smal slette. Østdelen dreneres av elvene Delaware og Susquehanna, vestdelen av Monongahela og Alleghany, som ved Pittsburgh renner sammen til Ohio.

Philadelphia har 25 °C middeltemperatur i juli, 0 °C i januar og 1280 mm nedbør, Pittsburgh hhv. 23 °C, −2 °C og 1067 mm. Den opprinnelige vegetasjon var løvskog, og ennå er omtrent halvparten av arealet skogkledd, mens 25 % er jordbruksareal.

I følge US Census estimat i 2015 er 78,8 % av befolkningen i Pennsylvania hvite, 11,4 % svarte og 6,1 % hispanic eller latino. S.å. bodde 77 % av befolkningen i byer. Største byer er Philadelphia og Pittsburgh. Det er universiteter i Pittsburgh (to), Philadelphia (to), Bethlehem, Scranton med flere steder. Ca. halvparten av kirkesamfunnsmedlemmene er protestanter, 29 % romersk-katolske, mens ca. 2 % tilhører jødiske menigheter.

I 2005 fordelte sysselsettingen seg med 22,5 % i helse og service, 20 % i handel, transport og forsyninger, 13 % offentlig virksomhet, 12 % industri, 9 % turist og hotell, 6 % finans og 4,5 % i bygg og anlegg.

Jordbruket spiller en viktig rolle, med kjøtt og melkeprodukter som viktigste landbruksprodukter. Andre produkter er frukt, grønnsaker, hvete, mais, havre og poteter, dessuten epler og tobakk i sørøst. Betydelig produksjon av sopp.

Mineralproduksjonen var meget viktig og skapte grunnlaget for Pennsylvanias industrielle vekst. I toppåret 1917 ble det brutt 178 mill. tonn steinkull og 100 mill. tonn antrasitt (største antrasittfelt i USA). Sviktende markeder har ført til nedgang i produksjonen og fraflytting. Pennsylvania er kanskje den mest typiske «Rustbeltestaten». Petroleumsproduksjonen i USA startet i Pennsylvania 1859, men er nå ganske liten. Kullene gav Pittsburgh mulighet til å utvikle seg til USAs største jern- og stålsentrum, en posisjon som byområdet fremdeles innehar i konkurranse med Chicago-området.

Philadelphia er landets nest største havn og har rikt utvalg av industrier. Den fordelaktige beliggenheten nær de store markedene på østkysten fremmer industriveksten, og bare delstaten New York overgår den i produksjon.

Ved siden av primær metallindustri er maskin-, tekstil- og bekledningsindustri viktige grener. Pennsylvania er kjent for sine mange forsikringsselskaper og banker, samt en stor publikasjonsindustri. Pennsylvania har en sterk posisjon i USAs historie, med Philadelphia som unionens fødeby og landets første hovedstad.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.