Pennsylvania

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Pennsylvania.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Pennsylvania er en delstat i USA, som sammen med New York og New Jersey danner de såkalte mellomatlantiske stater. Den grenser til Ohio i vest, Lake Erie og den kanadiske delstaten Ontario i nordvest, delstaten New York i nord, New Jersey i øst, Delaware i sørøst, Maryland i sør og West Virginia i sørvest.

Faktaboks

Uttale
pensilvˈeinjə
Også kjent som
forkortet PA, Pa. og Penn.; Keystone State; Quaker State

Pennsylvania har et totalt areal på cirka 119 280 kvadratkilometer, og er den femte mest folkerike delstaten i USA med 12 805 537 innbyggere (US Census, 2017). Pennsylvania ble opptatt som den andre staten i unionen 12. desember 1787. Hovedstaden er Harrisburg, mens Philadelphia er største by.

Natur

En elv skjærer gjennom Allegheny-platået i Sinnemahoning State Park.
.
Lisens: CC BY 2.0

Appalachene går gjennom delstaten fra nordvest til sørøst og når i Mount Davis opp i 979 meter over havet. Vest- og norddelen er et platåland, sterkt oppskåret av elvedaler. Lengst sørøst når Pennsylvania ut i kystsletta, og langs Eriesjøen er en smal slette. Østdelen dreneres av elvene Delaware og Susquehanna, vestdelen av Monongahela og Allegheny, som ved Pittsburgh renner sammen til Ohio.

Philadelphia har 25 °C middeltemperatur i juli, 0 °C i januar og 1280 millimeter nedbør, Pittsburgh henholdsvis 23 °C, −2 °C og 1067 millimeter. Den opprinnelige vegetasjonen var løvskog, og ennå er omtrent halvparten av arealet skogkledd, mens 25 prosent er jordbruksareal.

Befolkning

Av befolkningen regnes 76,5 prosent som hvite, 11,9 prosent som svarte og 7,3 prosent som spanskættede (hispanic eller latino). Om lag 77 prosent av befolkningen bor i byer. De største byene er Philadelphia og Pittsburgh. Det finnes universiteter i Pittsburgh, Philadelphia, Bethlehem og Scranton. Cirka halvparten av kirkesamfunnsmedlemmene er protestanter, 29 prosent er romersk-katolske, mens cirka 2 prosent tilhører jødiske menigheter.

Pennsylvania sender to senatorer og 18 representanter til kongressen i Washington.

Næringsliv

I 2005 fordelte sysselsettingen seg med 22,5 prosent i helse og service, 20 prosent i handel, transport og forsyninger, 13 prosent offentlig virksomhet, 12 prosent industri, 9 prosent turist og hotell, 6 prosent finans og 4,5 prosent i bygg og anlegg.

Jordbruket spiller en viktig rolle, med kjøtt og melkeprodukter som viktigste landbruksprodukter. Andre produkter er frukt, grønnsaker, hvete, mais, havre og poteter, dessuten epler og tobakk i sørøst. Det er også betydelig produksjon av sopp.

Mineralproduksjonen var meget viktig og skapte grunnlaget for Pennsylvanias industrielle vekst. I toppåret 1917 ble det brutt 178 millioner tonn steinkull og 100 millioner tonn antrasitt (største antrasittfelt i USA). Sviktende markeder har ført til nedgang i produksjonen og fraflytting. Pennsylvania er kanskje den mest typiske «Rustbeltestaten». Petroleumsproduksjonen i USA startet i Pennsylvania i 1859, men er nå ganske liten. Kullene ga Pittsburgh mulighet til å utvikle seg til USAs største jern- og stålsentrum, en posisjon som byområdet fremdeles innehar i konkurranse med Chicago-området.

Philadelphia er landets nest største havn og har rikt utvalg av industrier. Den fordelaktige beliggenheten nær de store markedene på østkysten fremmer industriveksten, og bare delstaten New York overgår den i produksjon. Ved siden av primær metallindustri er maskin-, tekstil- og bekledningsindustri viktige grener. Pennsylvania er kjent for sine mange forsikringsselskaper og banker, samt en stor publikasjonsindustri.

Historie

Den første kolonisasjonen av Pennsylvania utgikk fra Nya Sverige. Den engelske kongen Karl 2 ga i 1681 et landområde, som omfattet størstedelen av Pennsylvania, til kvekeren William Penn, som staten har navn etter; Penns skoger, fra latin silva, 'skog'.

Samfunnet bygde blant annet på religiøs toleranse, og Pennsylvania trakk til seg mange briter, irer, tyskere og franske hugenotter. Philadelphia ble den største byen i de nordamerikanske koloniene.

Ole Bull forsøkte i 1852 å grunnlegge en norsk koloni, Oleana, i Pennsylvania. De franske fortene i Vest-Pennsylvania ble erobret i perioden 1754–1763, og Pittsburgh ble grunnlagt der Fort Duquesne hadde ligget. Mange av revolusjonskrigens kamper ble utkjempet i Pennsylvania. Under den amerikanske borgerkrigen spilte Pennsylvania en aktiv rolle, og et avgjørende slag, ved Gettysburg, ble utkjempet her. Utviklingen av kull- og stålproduksjonen på 1800-tallet ble til tider fulgt av voldsomme arbeidskamper.

Pennsylvania har en sterk posisjon i USAs historie, med Philadelphia som unionens fødeby og landets første hovedstad (offisiell hovedstad 1783–1789, midlertidig hovedstad 1790–1800). Delstatens navn i amerikansk dagligtale, The Keystone State, sluttstein-staten, sikter til Pennsylvanias sentrale posisjon blant de 13 statene som grunnla unionen i 1776.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg