Høst i Sofienbergparken, Oslo.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Høst er overgangen fra sommer til vinter og den perioden av året normal døgnmiddeltemperatur er mellom 10 og 0 °C (disse inkludert) og temperaturen samtidig er fallende gjennom perioden.

Beskrivelse

Dersom et sted ikke har klimatologisk sommer, begynner høsten første dag temperaturen synker fra årets normalmaksimum.

Høst er årstiden som danner overgang fra sommer til vinter, regnes gjerne fra en tid før høstjevndøgn til noe før vintersolverv. Den minkende solvarmen resulterer i raskt synkende middeltemperatur over kontinentene, mens avkjølingen over havet går langsommere. Luftens relative fuktighet er ofte stor, det har lett for å dannes tåke og tåkeskyer over land. Hav- og kystområder får økende lavtrykksaktivitet med mye vind og nedbør, mens oppbygging av de kontinentale vinterhøytrykkene gir roligere vær med mindre nedbør over kontinentene.

På midlere breddegrader regnes oftest med at den klimatiske høst faller sammen med den kalendariske som er september, oktober og november på den nordlige halvkule, mars, april og mai på den sørlige halvkule. På det store og kalde Antarktiske kontinent er høsten stort sett begrenset til februar, i det mer maritimt pregede Arktis er september og oktober typiske høstmåneder.

I klimalæren defineres gjerne høst kvantitativt til den perioden av året da den normale døgnmiddeltemperaturen er mellom 0 og 10 °C og temperaturtendensen er fallende. Etter denne definisjonen varer høsten 60 døgn i Oslo og 66 døgn i Tromsø.

Se også

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg