Fjellrev. Om lag sju uker gamle fjellrevunger fotografert ved Geiterygghytta. I flere år har fjellrev valgt å fostre opp ungekull under denne DNT-hytta i Skarvheimen.

Guro Barstad/KF. begrenset

Vulpes lagopus, rovdyrart i hundefamilien. Noe mindre enn rødreven, kroppslengde 50–65 cm med en ca. 30 cm lang og busket hale. Vekt varierende, vanligvis opptil 3–4 kg, maksimalt 8 kg. Skulderhøyde ca. 30 cm. Har korte, avrundede ører, korte ben; virker noe kortere og buttere i hodet enn rødreven. Forekommer i to fargevarianter; hvitreven, som er gråbrun om sommeren og hvit om vinteren, og blåreven, som er mer gråblå i fargen, gjerne hele året, men som også kan ha en lys vinterdrakt, men da med mørke hårspisser og mørk bunnull. Stor variasjon i fargemønsteret.

Den graver hi med mange ganger og hull, ofte i flere etasjer i sandrygger og grusbanker. Ofte har den også hi under store stenblokker og i trange fjellhuler og sprekker. Tåler kulde svært godt. Ser i våre strøk ut til å være avhengig av mengden smågnagere i fjellet for å få unger. Føder et høyt antall unger, vanligvis 3–11, men over 20 er registrert.

Forekommer i tundraområder og høyfjell på den nordlige halvkule. Var tidligere tallrik også i Skandinavia, men høye skinnpriser og hard jakt førte til nær utryddelse på begynnelsen av 1900-tallet. I Norge finnes den nå i meget spredt og tynn bestand i høyfjellsstrøk helt ned til Hardangervidda, som er artens sørligste forekomst. Kan påtreffes i lavlandet, særlig etter store smågnagerår.

Etter totalfredning i 1930 er fjellreven fremdeles kritisk truet. Årsakene til dette kan være både endringer i fjellrevens demografi (antall dyr, alders- og kjønnssammensetning), økt konkurranse fra rødrev og endringer i næringstilgangen.

I perioden 2011–2016 var det en økning i fjellrevkull i Norge, trolig på grunn av utsetting av fjellrev gjennom avlsprogrammet for fjellrev, ekstra fôring og uttak av rødrev. Bestanden av fjellrev på Svalbard er bærekraftig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.