Revehi
Hi brukes ofte til å få unger i. To rødrevvalper ble sett utenfor dette hiet, og smatt raskt inn igjen.
Av /U.S. Fish and Wildlife Service.
Lisens: CC BY 2.0
Meles meles

Meles meles, grevling. Foto fra: Koldbakke

Et hi er en bolig eller et tilholdssted som brukes av pattedyr. Hi er oftest en hule utgravd i bakken, men brukes også om hulrom i ur, under stein eller under ei trerot og lignende.

Noen arter graver stadig nye hi, mens hos andre arter kan hiet brukes om igjen i mange generasjoner, for eksempel hos fjellrev og grevling.

Hi brukes ikke om ganger som graves av smågnagere, da brukes helst oppholdskammer og reir.

Bruk

Et hi kan brukes for yngling der ungene fødes og tilbringer sine første uker, det kalles i så fall et ynglehi. Eksempler er reve- og ulvehi. Et hi kan også brukes som tilholdssted for kortere eller lengre perioder, for eksempel for å unngå fiender eller ekstreme temperaturer, for eksempel hos hulepiggsvin.

Overvintring

Noen arter går i dvale eller sover vintersøvn i et hi, som brunbjørn og grevling. Ungene fødes i det samme hiet. Isbjørnbinna graver ut et hi i ei snøfonn eller lar seg snø ned slik at det dannes ei snøhule rundt henne. Ungen fødes i dette snøhiet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg