Hundefamilien, pattedyrfamilie i ordenen rovdyr. Små til middelstore, langbente tågjengere med små poter og slank kropp bygd for løp, med oppknepet buk og inntrukne flanker. Hodet er langstrakt og ender i en butt, naken, fuktig snute med store, bevegelige nesebor. Kjevene er lange og smale. Som regel har hundedyrene 42 tenner, men antall kinntenner kan variere. Alle ville hundearter har opprettstående ører. Halen er lang, oftest busket, men rekker aldri til jorden. Ved haleroten finnes som regel kjertler som utsondrer et sterkt luktende sekret. Huden mangler svettekjertler; selv under voldsomme anstrengelser svetter hundedyrene lite. Varmereguleringen skjer i stedet ved oppjaget åndedrett og langt uthengende tunge. Som regel fem fortær og fire baktær av forskjellig lengde, med kraftige, butte klør som ikke kan trekkes tilbake. Tendens til tilbakedannelse av tommel og stortå; de sitter høyere oppe og kalles også sporer. De sammentrukne pupillene er dels runde (tamhunder, ulver, sjakaler), dels avlange, loddrett stilte (rever).

Som alle rovdyr har hundedyrene meget skarpe sanser. Hørselen er forbløffende god, og luktesansen om mulig enda sterkere utviklet. Hundedyrene orienterer seg i sine omgivelser gjennom luktesansen. Synet er også godt, men ikke like bra som lukt og hørsel. De kan være byttet på lang avstand og forfølge sporet i løp.

Med unntak av revene er de fleste selskapelige dyr, som jager i flokker. De er utholdende løpere og gode svømmere, men kan ikke klatre. De graver ofte huler. Føden er oftest pattedyr, sjeldnere fugler. Noen arter nøyer seg med kaldblodige virveldyr, insekter eller endog planteføde. De får som oftest 6–12 unger, valper, som er blinde de første 9–12 døgn. Familien er i vill tilstand utbredt over hele Jorden unntatt på Madagaskar, Ny-Guinea, Celebes og Filippinene.

Hundefamilien omfatter 36 arter. Inndelingen kan variere noe; her er artene fordelt på følgende slekter: Canismed ulver, dingo, tamhund og sjakaler, Vulpesmed rever, Dusicyonmed pampasrev, pampasgrårev. magellanrev (D. culpaeus) og sechurarev (D. sechurae), Cerdocyon med krabbehund, Otocyon, med ørehund, Alopexmed fjellrev, Lycaonmed hyenehund, Cuonmed dhol, Chrysocyonmed mankeulv, Nyctereutesmed mårhund, Atelocynus med kortørerev og Speothosmed buskhund.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.