Lemen Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Lemen av G. Lid/KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Lemen, smågnagerart i hamsterfamilien. Den er en relativt stor og kraftig smågnager, med en svært kort hale. Små ører som nesten er skjult i pelsen. Pelsfargen er veldig karakteristisk, ingen andre norske smågnagere er så fargerike. Oversiden er nesten oransje, med en stor, svart flekk på fremre del av ryggen, svart oppå hodet og gulkvit underside.

Kroppslengde 70–155 mm, hale 10–19 mm. Vekt inntil 110 g, enkelte opp til 130 g. Kan få flere kull i året, vanligvis med 5–7 unger i hvert. I fangenskap er det registrert 16 unger i et kull, av disse overlevde 12 dieperioden. Levetid 2 (3) år om den er heldig. Spiser vesentlig mose, starr og gress. De fleste rovdyr spiser lemen, men den er spesielt viktig som føde for fjellrev, snøugle, fjelljo og fjellvåk.

Lemen lever i fjelltrakter og nordlige strøk av Skandinavia og Finland, samt på Kolahalvøya. I Norge forekommer den i alle fjelltrakter over tregrensa. Kan enkelte år overvintre i lavlandet. Bestanden svinger voldsomt, med toppår med jevne, eller i dag, ujevne mellomrom. Årsaken til dette diskuteres fortsatt. Når bestanden krasjer og matressursene er uttømt, kan et stort antall lemen legge ut på vandring. Mange havner da i lavlandet, der de sjelden overlever lenge.

Se også lemenår og smågnagersvingninger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.