Lemen Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Lemen av G. Lid/KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Lemen er en smågnagerart i hamsterfamilien. Lemen er en kraftig smågnager med karakteristisk pelsfarge. De lever i fjelltrakter, og bestanden svinger voldsomt ulike år. Toppårene kalles lemenår

Lemen er en relativt stor og kraftig smågnager med kroppslengde fra 7–15 cm, og svært kort hale på bare 1-2 cm. De veier inntil 110 g, enkelte opp til 130 g. 

De har små ører som nesten er skjult i pelsen. Pelsfargen er veldig karakteristisk, ingen andre norske smågnagere er så fargerike. Oversiden er nesten oransje, med en stor, svart flekk på fremre del av ryggen. De er svarte oppå hodet og har gulhvit underside.

Lemen kan få flere kull i året, vanligvis med 5–7 unger i hvert. I fangenskap er det registrert 16 unger i et kull, av disse overlevde 12 dieperioden. Den lever vanligvis 2 år, 3 år om den er heldig. Lemen spiser stort sett mose, starr og gress. De fleste rovdyr spiser lemen, men den er spesielt viktig som føde for fjellrev, snøuglefjelljo og fjellvåk.

Lemen lever i fjelltrakter og nordlige strøk av Skandinavia og Finland, samt på Kolahalvøya. I Norge forekommer den i alle fjelltrakter over tregrensa. Den kan enkelte år overvintre i lavlandet.

Bestanden svinger voldsomt, med toppår med ujevne mellomrom. Tidligere var de mer jevne. Årsaken til dette diskuteres fortsatt. Når bestanden krasjer og matressursene er uttømt, kan et stort antall lemen legge ut på vandring. Mange havner da i lavlandet, der de sjelden overlever lenge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.