Ellesmereøya er en øy i Canada, i provinsen Nunavut, vest for nordvestkysten av Grønland. Øya er en av Queen Elizabeth Islands, Jordens tiende største øy og Canadas tredje største øy med et areal på 196 236 kvadratkilometer. Største lengde er 830 kilometer og største bredde 645 kilometer. Eneste faste bosetting er Grise Fjord med 129 innbyggere (2016).

Kystene er steile og sterkt innskåret. Innlandet er berglendt (opptil 2616 meter over havet) og dels dekket av innlandsis, men det er også vidstrakte tundraområder med rikt dyreliv som isbjørn, moskusfe og polarulv (et), polarrev og polarhare. Cape Columbia på 83° 7ʹ nordlig breddegrad er det nordligste punkt i Canada. Høyeste topp er Barnedau Peak, 2616 meter over havet. Hazen Lake i sør er Nord-Amerikas og verdens tredje største innsjø nord for polarsirkelen og har en overflate på 537,5 kvadratkilometer.

En midlertidig bosetning er konsentrert til et fåtall små steder, blant annet Eureka og Alert. Det sistnevnte er det nordligste permanent befolkede sted i verden.

Ellesmereøya ble oppdaget av William Baffin i 1616. I 1970-årene ble det gjort funn av petroleum på øya. Øya fikk i 1852 navn etterFrancis Egerton (1800–1857), den første jarlen av Ellesmere. Quittinirpaaq nasjonalpark ble opprettet nord på øya i 1988 og utgjør mer enn en femtedel av øyas areal.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

2. mai 2009 skrev Lars Mæhlum

Øya heter Ellesmereøya (normert skrivemåte): http://www.sprakrad.no/Sprakhjelp/Rettskriving_Ordboeker/Geografiske_namn/Geografiske_namn_E_F/

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.