jerv

Jerv

Jerv av /※. Gjengitt med tillatelse
 Jerven har status som sterkt truet i Norsk rødliste. 
Jerv av . CC BY 2.0

Jerv er en rovdyrart i mårfamilien, og det største mårdyret i Norge. Den er en snikende og var jeger som holder til i høyfjellet langs grensa til Sverige og Finland fra Hedmark og nordover, men også i høyfjellet i Sør-Norge. Den lever blant annet av rein, sau og smågnagere. Den norske bestanden er på rundt 350 voksne dyr. Jerven har status som sterkt truet i Norsk rødliste.

Faktaboks

Etymologi

av norrønt ‘brun’

Også kjent som

Gulo gulo, dialektnavnfjellfross, fjellfrass, felefrans, fillefrans

Beskrivelse

Jerven er sålegjenger; fotsålen er håret, med unntak av seks nakne flekker. Hodet er kort, halen liten og busket. Fargen er svartbrun med et gulaktig belte langs sidene. Jerven er omtrent så høy som en fuglehund og svært kraftig. Kroppen blir opptil en meter lang, med en hale på 16–25 centimeter og en skulderhøyde på 40–45 centimeter. Vekten varierer mye, fra åtte til 25 kg; hannene er størst.

Levevis

Jerven er en listig og var jeger. Om vinteren er rein hovednæringen. Om sommeren er næringsvalget lite undersøkt, men den tar blant annet sau. For øvrig tar den smågnagere, sjeldnere hare, rev, rype og storfugl.

I februar/mars, meget sjelden i april, føder den i alminnelighet 2–3 unger, men det er også kjent kull med både én og fire unger. Ynglehiet blir oftest lagt i en snøskavl inntil en lav fjellvegg i ulendt terreng.

Utbredelse

Jerven i Norge lever først og fremst i fjellområdene langs grensa mot Sverige og Finland, fra Hedmark og nordover.
Spor av jerv av /iNaturalist. CC BY NC 3.0

Leveområdet til jerv er arktisk og subarktisk tundra og taiga over hele den nordlige halvkule.

Jerven i Norge lever først og fremst i fjellområdene langs grensa mot Sverige og Finland, fra Hedmark og nordover. Den forekommer regelmessig i de nordligste fylkene og i høyfjellet sørpå. Den holder nå vesentlig til i høyfjellstraktene, men kan like gjerne påtreffes i fjellskogene opp mot fjellene.

I Skandinavia anslås bestanden til 1000 voksne dyr i 2013. Bestanden i Norge var da beregnet til å bestå av cirka 350 voksne individer, en nedgang fra 395 i 2012. Det var 269 individer i 2015 og 306 i 2016.

Ifølge Rovdata ble det i 2013 registrert 44 jervekull i Norge, en nedgang på 24 kull sammenlignet med 2012. I 2016 var det 50 kull.

Jakt

Siden 1997 er det åpnet for lisensjakt på jerv i hele landet. I alt 61 jerver ble skutt eller omkom av andre årsaker i jaktåret 2013/14. Det var 96 færre enn året før og det laveste antallet på ti år ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg