kvitrev

Kvitrevvalp på Svalbard
Kvitrev
Lisens: CC BY NC SA 3.0
En merka fjellrev slippes fri (Svalbard)
Kvitrev i vinterpels

Artikkelstart

Kvitrev er en av to fargevarianter av fjellrev, en rovdyrart i hundefamilien. Vinterpelsen til kvitreven er kvit som snøen. Pelsen er svært tett og varm. Den andre fargevarianten av fjellrev er blårev.

Faktaboks

Også kjent som
hvitrev, Vulpes lagopus

Pels

Kvitreven har helt hvit vinterpels, med svært tett bunnull og lange dekkhår. Sommerpelsen er kort med brun ryggside og brune føtter, mens buksiden er gråkvit. Den har ei gråkvit stripe fra snuten til øyet, slik at overleppa alltid er gråkvit, til forskjell fra blåreven.

Kvitrev og blårev

Kvitreven er den vanligste fargevarianten i nesten alle leveområder, også i Norge. Nedarvingen av de kvite og blå fargevarianter er klassisk Mendelsk, der genet for kvit er recessivt og genet for blå dominant. Det betyr at to kvitrever kun får kvitrev-valper. Dersom en kvit og en blå rev parer seg, kan avkom av begge fargetyper oppstå.

En kvit vinterpels gir mye bedre kamuflasje mot snø enn en mørk vinterpels. Dermed kan det være lettere for kvitrever å fange mat og unngå fiender i områder med snø. I områder med lite snø, og kanskje om sommeren også, kan blåreven ha en kamuflasje-fordel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg