kamuflasje - biologi

«Levende steiner», Lithops otzeniana, av plantefamilien Aizoaceae. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Beskyttelseslikhet (levende steiner) av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Beskyttelseslikhet. Vandrende blad av slekten Phyllium fra de ostindiske øyer. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Beskyttelseslikhet (vandreblad) av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Bladsommerfuglen Gastropacha quercifolium, med form og farge som et tørt blad. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Beskyttelseslikhet (bladsommerfugl) av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Gresshoppen Truxalis nasuta fra Sør-Europa, sittende på et blad. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Beskyttelseslikhet (gresshoppe) av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Målerlarve i hvilestilling. Den ligner til forveksling en tørr kvist. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Beskyttelseslikhet (målerlarve) av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Kamuflasje, det forhold i naturen at dyrene ligner omgivelsene.

Faktaboks

Uttale

kamuflˈasje

Etymologi
av fransk, egentlig ‘maskere ansiktet’

Den vanligste formen for beskyttelseslikhet er at dyrene har samme farge som omgivelsene. Høyarktiske dyr som for eksempel isbjørn og polarhare er alltid hvite, mens i land med snø bare om vinteren skifter mange dyr farge og er hvite bare på denne årstiden (f.eks. hare, rype, røyskatt). Arter som lever i åpen skog hvor lys og skygge veksler, er ofte stripet eller flekket. Lys underside og mørk overside er godt utviklet hos fisk som lever fritt i vannmassene.

De mest utpregede typer av beskyttelseslikhet finnes hos dyr som ikke alene i farge, men også i form, ligner ting i omgivelsene. Blant de mange bladlignende insekter kan nevnes de tropiske «vandreblad» og bladsommerfugler, mens «vandrepinnene» og flere målerlarver ligner tørre grener og kvister; noen sikader ser ut som torner. Også de australske algefiskene og mange av Sargassosjøens dyrearter viser påfallende formlikhet med omgivelsene. Adskillige dyr har evne til å skifte farge etter omgivelsene, f.eks. flyndrene (se fargeskiftning).

En spesiell form for beskyttelseslikhet innebærer at uskadelige insekter ligner giftige eller uspiselige insekter, se mimikry.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg