Beskyttelseslikhet (bladsommerfugl)

Bladsommerfuglen Gastropacha quercifolium, med form og farge som et tørt blad. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Beskyttelseslikhet (vandreblad)

Beskyttelseslikhet. Vandrende blad av slekten Phyllium fra de ostindiske øyer. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Beskyttelseslikhet (gresshoppe)

Gresshoppen Truxalis nasuta fra Sør-Europa, sittende på et blad. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Beskyttelseslikhet (målerlarve)

Målerlarve i hvilestilling. Den ligner til forveksling en tørr kvist. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Beskyttelseslikhet (levende steiner)

«Levende steiner», Lithops otzeniana, av plantefamilien Aizoaceae. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Kamuflasje er det at dyrene ligner omgivelsene.

Faktaboks

Uttale

kamuflˈasje

Etymologi
av fransk, egentlig ‘maskere ansiktet’

Den vanligste formen for kamuflasje er at dyrene har samme farge som omgivelsene. Høyarktiske dyr som for eksempel isbjørn og polarhare er alltid hvite, mens i land med snø bare om vinteren skifter mange dyr farge og er hvite bare på denne årstiden (for eksempel hare, rype, røyskatt). Arter som lever i åpen skog hvor lys og skygge veksler, er ofte stripet eller flekket. Lys underside og mørk overside er godt utviklet hos fisk som lever fritt i vannmassene.

De mest utpregede typer av beskyttelseslikhet finnes hos dyr som ikke alene i farge, men også i form, ligner ting i omgivelsene. Blant de mange bladlignende insekter kan nevnes de tropiske «vandreblad» og bladsommerfugler, mens vandrende pinnedyr og flere målerlarver ligner tørre grener og kvister; noen sikader ser ut som torner. Også de australske algefiskene og mange av Sargassosjøens dyrearter viser påfallende formlikhet med omgivelsene. Adskillige dyr har evne til å skifte farge etter omgivelsene, for eksempel flyndrene (se fargeskiftning).

En spesiell form for beskyttelseslikhet innebærer at uskadelige insekter ligner giftige eller uspiselige insekter, se mimikry.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg