Havhest

iStockPhoto. Begrenset gjenbruk

Havhest, fugleart i stormfuglfamilien. Må ikke forveksles med fiskeartene sjøhester, som i blant kalles havhester.

Minner om en stor fiskemåke uten svarte og hvite vingespisser. Vekt om lag som sildemåke, ca. 500–900 gram. Raske, stive vingeslag avbrutt av seilflukt. Oversiden blågrå, undersiden, halsen og hodet hvitt. I arktiske farvann opptrer en mørkere form som kan være nesten gråbrun over det hele.

Bor i fuglefjell og kan hekke i store kolonier.

Forplantningsdyktig 8 år gammel. Legger bare ett hvitt egg som ruges i 50–55 døgn, dvs. lenger enn noen annen norsk fugleart. Hann og hunn ruger i skift opptil 7–11 døgn i trekk.

Beveger seg meget klosset på land. Spytter en stinkende oljevæske til forsvar.

Ruger i de fleste arktiske farvann, i Europa til sørkysten av England. Kan sees langs vår kyst hele året og har spredt seg som rugefugl langs kysten etter at den ble påvist hekkende på Runde i Møre og Romsdal i 1920. Hekker nå på et 20-talls lokaliteter fra Rogaland til Finnmark, mens den er en av de mest tallrike sjøfuglartene på Svalbard. Utenom hekketiden ferdes den helst langt til havs.

Fiskerne har flere dialektnavn på den som kjalk, hest og havkop på Vestlandet, makrellmåge ved Mandal, og stormfugl og bodine ved Kristiansand. Se stormfugler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.