Havhest

iStockPhoto. Begrenset gjenbruk

Havhest er en fugleart i stormfuglfamilien. Den må ikke forveksles med fiskeartene sjøhester.

Minner om en stor fiskemåke uten svarte og hvite vingespisser. Vekten er om lag som hos sildemåke, ca. 500–900 gram. Den flyr med raske, stive vingeslag avbrutt av seilflukt. Oversiden er blågrå, undersiden, halsen og hodet hvitt. I arktiske farvann opptrer en mørkere form som kan være nesten gråbrun over det hele.

Bor i fuglefjell og kan hekke i store kolonier.

Forplantningsdyktig 8 år gammel. Legger bare ett hvitt egg som ruges i 50–55 døgn, dvs. lenger enn noen annen norsk fugleart. Hann og hunn ruger i skift opptil 7–11 døgn i trekk.

Beveger seg meget klosset på land. Spytter en stinkende oljevæske til forsvar.

Havhesten ruger i de fleste arktiske farvann, i Europa til sørkysten av England. Den kan sees langs vår kyst hele året og har spredt seg som rugefugl langs kysten etter at den ble påvist hekkende på Runde i Møre og Romsdal i 1920. Den hekker nå på et 20-talls lokaliteter fra Aust-Agder til Finnmark, mens den er en av de mest tallrike sjøfuglartene på Svalbard med rundt 1 million par. På fastlands-Norge hadde bestanden en topp på 7000-8000 par rundt år 2000, men den har siden gått til dels kraftig tilbake og telte 500-1000 par i 2015. Utenom hekketiden ferdes den helst langt til havs.

Fiskerne har flere dialektnavn på den som kjalk, hest og havkop på Vestlandet, makrellmåge ved Mandal, og stormfugl og bodine ved Kristiansand.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.