Dopapir

Ved utbruddet av koronavirus-pandemien i 2020 begynte folk flere steder i verden å hamstre toalettpapir. Hamstringen førte til tomme butikkhyller, som her i en butikk i Australia 8. mars 2020.

Dopapir
Av /Shutterstock.

Å hamstre betyr å samle seg en stor forsyning eller mengde av noe som skal brukes senere. For eksempel hamstret mange dagligvarer i forbindelse med koronavirus-pandemien i 2020. Hamstringen førte i mange tilfeller til at butikkene forbigående manglet varer, selv om det i de fleste tilfeller ikke var mangel på produktene i landet som helhet.

Faktaboks

Etymologi
fra tysk hamstern, til Hamster, se hamster

Noen dyr hamstrer også, det betyr at de samler inn mat som de lagrer og spiser senere. For eksempel hamstrer hamstere og noen fuglearter mat for vinteren. Slik får de har et lager med mat de kan spise om vinteren, når maten ellers ikke ville vært tilgjengelig i naturen.

Hamstre betyr også å kjøpe opp og lagre mat som man er redd vil bli rasjonert. Man kan for eksempel hamstre hermetikk i frykt for atomkrig.

I dagligtalen brukes hamstre spøkefullt, det betyr at man kjøper store mengder av noe. Man kan for eksempel hamstre smågodt når det er på tilbud, da kjøper man inn en stor mengde smågodt fordi det er billig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg