isbjørn

Isbjørn er en rovdyrart i bjørnefamilien. Ved siden av kodiakbjørnen er isbjørnen verdens største bjørn og rovdyr, med totalvekt opp mot 800 kg.

Normalt har isbjørn en kroppslengde på 2,5–3 meter, med en 8–10 cm lang hale, og skulderhøyde 120–140 cm.

Hannene er størst. Hanner veier fra 260–650 kg, eller mer hvis de har lagret mye kroppsfett. Hunner veier 175–300 kg. Pelsen er langhåret og helhvit, ofte også gulfarget.

Parringstiden er april til juni, og da sees ofte isbjørner to og to sammen. Drektigheten er om lag 9 måneder, og binna graver et hi, helst i en snøfonn inne på land eller ikke langt fra kysten.

Ungene (1–3, oftest 2), blir født i den hardeste vinterkulden i desember–februar. De nyfødte er på størrelse med en stor rotte og er blinde de første ukene. Når de er et par måneder gamle, forlater de hiet sammen med moren og lever sammen med henne inntil toårsalderen.

Isbjørn lever vesentlig av sel, særlig ringsel og blåsel. Den spiser også på kadavre av hvalross og hval, og tar dessuten småpattedyr, fugl, egg og plantekost når det er dårlig tilgang på større bytte.

Isbjørn forekommer i havis og hav, øyer og kystområder over sitt utbredelsesområde i arktiske strøk rundt Nordpolen, blant annet i områdene rundt Svalbard. Bestanden teller antakelig rundt 20 000 dyr, hvorav rundt 5000 ved Svalbard. Ifølge en internasjonal avtale er isbjørn totalfredet fra 1973. En viss kontrollert jakt forekommer likevel, av urbefolkningene i Canada, Alaska og Grønland.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.