Isbjørn spiser i hovedsak sel.
Isbjørn av . CC BY 2.0
Isbjørn på Nordaustlandet, Svalbard.
Isbjørn av . CC BY NC SA 3.0

Isbjørn er en rovdyrart i bjørnefamilien. Ved siden av kodiakbjørnen er isbjørnen verdens største bjørn og rovdyr, med totalvekt opp mot 800 kg.

Faktaboks

Også kjent som

hvitbjørn, Ursus maritimus

Beskrivelse

Normalt har isbjørn en kroppslengde på 2,5–3 meter, med en 8–10 cm lang hale, og skulderhøyde 120–140 cm.

Hannene er størst. Hanner veier fra 260–650 kg, eller mer hvis de har lagret mye kroppsfett. Hunner veier 175–300 kg. Pelsen er langhåret og helhvit, ofte også gulfarget.

Levevis

Parringstiden er april til juni, og da sees ofte isbjørner to og to sammen. Drektigheten er om lag 9 måneder, og binna graver et hi, helst i en snøfonn inne på land eller ikke langt fra kysten.

Ungene (1–3, oftest 2), blir født i den hardeste vinterkulden i desember–februar. De nyfødte er på størrelse med en stor rotte og er blinde de første ukene. Når de er et par måneder gamle, forlater de hiet sammen med moren og lever sammen med henne inntil toårsalderen.

Kost

Isbjørn lever vesentlig av sel, særlig ringsel og blåsel. Den spiser også på kadavre av hvalross og hval, og tar dessuten småpattedyr, fugl, egg og plantekost når det er dårlig tilgang på større bytte.

Utbredelse

Isbjørn forekommer i havis og hav, øyer og kystområder over sitt utbredelsesområde i arktiske strøk rundt Nordpolen, blant annet i områdene rundt Svalbard. Bestanden teller antakelig rundt 20 000 dyr, hvorav rundt 5000 ved Svalbard. Ifølge en internasjonal avtale er isbjørn totalfredet fra 1973. En viss kontrollert jakt forekommer likevel, av urbefolkningene i Canada, Alaska og Grønland.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg