Isbjørn, hvitbjørn, Ursus maritimus, er en rovdyrart i bjørnefamilien. Ved siden av kodiakbjørnen er isbjørnen verdens største bjørn og rovdyr, med totalvekt opp mot 800 kg.

Normalt har isbjørn en kroppslengde på 250–300 cm, med en 8–10 cm lang hale, skulderhøyde 120–140 cm, hanner er størst. Vekt for hanner er fra 260–650 kg eller mer hvis de har lagret mye kroppsfett, for hunner 175–300 kg. Pelsen er langhåret og helhvit, ofte også gulfarget. Parringstiden er april–juni, og da sees ofte isbjørner to og to sammen. Drektigheten er om lag 9 måneder, og binna graver et hi, helst i en snøfonn inne på land eller ikke langt fra kysten. Ungene (1–3, oftest 2), blir født i hardeste vinterkulden i desember–februar. De nyfødte er på størrelse med en stor rotte og blinde de første ukene. Når de er et par måneder gamle, forlater de hiet sammen med moren og lever sammen med henne inntil toårsalderen.

Isbjørn lever vesentlig av sel, særlig ringsel og blåsel. Den spiser også på kadavre av hvalross og hval, og tar dessuten småpattedyr, fugl, egg og plantekost når det er dårlig tilgang på større bytte.

Isbjørn forekommer i havis og hav, øyer og kystområder over sitt utbredelsesområde i arktiske strøk rundt Nordpolen, blant annet i områdene rundt Svalbard. Bestanden teller antakelig rundt 20 000 dyr, hvorav rundt 5000 ved Svalbard. Ifølge internasjonal avtale er isbjørn totalfredet fra 1973. En viss kontrollert jakt forekommer likevel, av urbefolkningene i Canada, Alaska og Grønland.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.