Animalsk fett, samlebetegnelse på fett fra landpattedyr, i motsetning til vegetabilsk fett eller oljer fra planter, og marint fett eller oljer fra fisk og sjødyr (f.eks. hval). Animalsk fett finnes i kjøtt, i melk og melkeprodukter som smør og ost, og i talg og smult.

Animalsk fett fra kjøtt inneholder ca. 40–45 % mettede fettsyrer, mens innholdet av enumettet fett er ca. 50 %. Innholdet av flerumettede fettsyrer varierer fra 4 til 10 %. Fett fra svin og fjærfe inneholder mer flerumettede fettsyrer enn fett fra storfe og får. Melkefett inneholder 63 % mettede fettsyrer, 31 % enumettede og 3 % flerumettede fettsyrer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.