Animalsk fett, samlebetegnelse på fett fra landpattedyr, i motsetning til vegetabilsk fett eller oljer fra planter, og marint fett eller oljer fra fisk og sjødyr (f.eks. hval). Animalsk fett finnes i kjøtt, i melk og melkeprodukter som smør og ost, og i talg og smult.

Animalsk fett fra kjøtt inneholder ca. 40–45 % mettede fettsyrer, mens innholdet av enumettet fett er ca. 50 %. Innholdet av flerumettede fettsyrer varierer fra 4 til 10 %. Fett fra svin og fjærfe inneholder mer flerumettede fettsyrer enn fett fra storfe og får. Melkefett inneholder 63 % mettede fettsyrer, 31 % enumettede og 3 % flerumettede fettsyrer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.