Alkekonge av /NTNU. CC BY 2.0
Alkekonge (Alle alle) av . CC BY SA 3.0

Alkekonge, fugleart i alkefamilien. Vår minste alkefugl, ca. 20 cm lang, kroppen tykk og rund, vekt ca. 150–200 g. Svart, hvit og mørkt sjokoladebrun fjærdrakt, men hvitere om vinteren; nebbet kort og tykt.

Faktaboks

Også kjent som
Alle alle

Formering

Hekker bare i arktiske strøk fra Novaja Zemlja og (Frans Josef Land) i øst til Nord-Grønland og noen få på Island. Plasserer reiret i hulrom i urer og legger ett egg. De største hekkekoloniene skal kunne bestå av flere millioner individer. Ernærer seg hovedsakelig av raudåte og andre små krepsdyr. Frakter næringen til ungen i en karakteristisk utposning på strupen.

Bestand

Alkekonge er svært tallrik på Svalbard, spesielt langs vestkysten.

Gjødsel

Alkekongen fyller en viktig funksjon i gjødslingen av jorden i arktiske landområder. Det er beregnet at en alkekongekoloni på Svalbard gjødsler hekkeområdet med over 30 tonn guano per kvadratkilometer per år.

Overvintring

Ringmerking har vist at mange alkekonger fra Svalbard overvintrer sørvest for Grønland. Især i vinterhalvåret sees alkekongen langs hele norskekysten, hvor den har fått en rekke særegne dialektnavn. Den er også sett tilfeldig ved ferskvann.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg