alkekonge

Alkekonge

Per Harald Olsen/NTNU. CC BY SA 3.0

Alkekonge, fugleart i alkefamilien. Vår minste alkefugl, ca. 20 cm lang, kroppen tykk og rund, vekt ca. 150–200 g. Svart, hvit og mørkt sjokoladebrun fjærdrakt, men hvitere om vinteren; nebbet kort og tykt.

Hekker bare i arktiske strøk fra Novaja Zemlja og (Frans Josef Land) i øst til Nord-Grønland og noen få på Island. Plasserer reiret i hulrom i urer og legger ett egg. De største hekkekoloniene skal kunne bestå av flere millioner individer. Ernærer seg hovedsakelig av raudåte og andre små krepsdyr. Frakter næringen til ungen i en karakteristisk utposning på strupen.

Alkekonge er svært tallrik på Svalbard, spesielt langs vestkysten.

Alkekongen fyller en viktig funksjon i gjødslingen av jorden i arktiske landområder. Det er beregnet at en alkekongekoloni på Svalbard gjødsler hekkeområdet med over 30 tonn guano per kvadratkilometer per år.

Ringmerking har vist at mange alkekonger fra Svalbard overvintrer sørvest for Grønland. Især i vinterhalvåret sees alkekongen langs hele norskekysten, hvor den har fått en rekke særegne dialektnavn. Den er også sett tilfeldig ved ferskvann.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.