Alkekonge av /NTNU. CC BY SA 3.0

alkekonge

Av /NTNU.
Lisens: CC BY 2.0
Alkekonge (Alle alle)
Lisens: CC BY SA 3.0

Alkekonge er en fugleart i alkefamilien. Den er Norges minste alkefugl, ca. 20 cm lang og veier normalt 150–200 g. Alkekongen har svart, hvit og mørkt sjokoladebrun fjærdrakt, men hvitere om vinteren; nebbet er kort og tykt. Den hekker ikke på norskekysten, men er svært tallrik på Svalbard, inkludert Bjørnøya.

Faktaboks

også kjent som:

Alle alle

Little auk

Dovekie

Utbredelse og bestand

Alkekongen hekker i arktiske deler av Canada, på Grønland, på Svalbard samt i russisk del av Arktis. Det hekker også noen få i Island. På Svalbard er det størst antall hekkende alkekonger på vestsiden av Spitsbergen, og totalt regner man at det hekker omtrent 1 million par alkekonger på Svalbard. Det har vist seg utfordrende å få gode bestandsanslag på arten også globalt, da kolonier i slike habitat som steinurer og -røyser er vanskelige å estimere.

Globalt regnes alkekongen som den mest tallrike av alle sjøfugler med sine mellom 12 og 18 millioner par, hvorav litt over halvparten hekker i Thuleområdet i Grønland.

Formering og næring

Alkekongen plasserer reiret i hulrom i steinurer og legger ett egg. Rugetiden er omtrent 30 dager, og ungen er flygedyktig etter omtrent 28 dager. Ungene til alkekongen forlater som regel kolonien sammen med faren, og følges av denne de første ukene ute på sjøen.

Alkekongene ernærer seg hovedsakelig av hoppekreps og andre små marine krepsdyr. Spesielt arten Calanus glacialis, som finnes i store konsentrasjoner i arktiske vannmasser, er viktig for alkekongen. Foreldrene frakter næringen til ungen i en karakteristisk utposning på strupen.

Overvintring

Studier av alkekongens trekk ved hjelp av lysloggere har vist at alkekongene sprer seg ut over store havområder utenom hekkesesongen. Fugler som hekker i kolonier ved HornsundSpitsbergen samt Bjørnøya er i perioder nord i Barentshavet øst til nordspissen av Novaja Semlja, vestover mot Island og rundt sørspissen av Grønland opp til Labrador. I tillegg sees alkekongen langs hele norskekysten utenom hekkesesongen, og trolig tilhører mange av disse fuglene den russiske hekkebestanden.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg