Helge Ingstad, fotografert i Brooks Range i det nordlige Alaska, hvor han tilbrakte om lag et år sammen med Nunamiut-eskimoene.

Anon. Begrenset gjenbruk

Helge Ingstad var forskningsreisende og forfatter. Han levde som pelsjeger i Canada, var sysselmann i det norskokkuperte området av Grønland, og sysselmann på Svalbard. I 1950-årene begynte han å interessere seg for de norrøne vikingers skjebne etter landnåmet på Grønland og for deres ferder til Amerika. Ingstad og hans kone, arkeologen Anne Stine Ingstad, påviste en norrøn bosetning ved L'Anse aux Meadows på nordspissen av Newfoundland

Etter en kortvarig sakførerpraksis i Levanger brøt han over tvert og drog til arktisk Canada, hvor han 1926–30 levde som pelsjeger. Konstituert sysselmann i Eirik Raudes land 1932–33 og i det norskokkuperte område på Grønland. Han ledet samtidig en fangstekspedisjon i Eirik Raudes land. I 1933–35 først konstituert som stedfortreder for sysselmannen på Svalbard, deretter konstituert sysselmann på øygruppen. Ingstad foretok i 1937 en forskningsreise til Sierra Madre-fjellene i Mexico for å studere den amerikanske urbefolkningen (se apache). Han ble ved krigens utbrudd i Norge i 1940 utnevnt til leder av hjelpearbeidet i frontområdene.

I 1949–1950 besøkte Ingstad Nunamiut-folket (se inuit) i Brook Range i Alaska, og i 1954 foretok han en reise til Vestgrønland, hvor han besøkte en rekke steder med ruiner etter den gamle norrøne bebyggelsen. Han fattet en sterk interesse for de norrøne vikingenes skjebne etter landnåmet der, og for deres ferder til Amerika. Gjennom en vel planlagt serie av forskningsreiser langs den kanadiske østkyst i 1960-årene lyktes det ham og hans medarbeidere, hvorav særlig bør nevnes hans hustru, arkeologen Anne Stine Ingstad, å påvise tuftene av en ca. tusen år gammel norrøn bosetning ved L'Anse aux Meadows på nordspissen av Newfoundland. Ved arkeologiske vurderinger og en rekke C-14-dateringer kunne tuftenes alder bestemmes til cirka år 1000, og Ingstad leverte således en vitenskapelig bekreftelse på sagaens beretning om vikingenes ferder til Amerika et halvt årtusen før Columbus.

Ingstads bøker er oversatt til en rekke språk. I 1999 ble bøkene hans utgitt på ny som Verker i samling. Han utgav også en roman og et skuespill. Ingstad ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1965, fikk kommandørkorset i 1970 og storkorset i 1991. Han var æresdoktor ved en rekke universiteter og mottok en lang rekke utmerkelser. Minnesmerke over Helge og Anne Stine Ingstad står utenfor Vikingskipshuset på Bygdøy i Oslo.

 • Pelsjegerliv blant Nord-Kanadas Indianere (1931)
 • Øst for den store bre (1935)
 • Apache-indianerne; jakten på den tapte stamme (1939) 
 • Klondyke Bill (1941)
 • Siste båt (1946)
 •  Landet med de kalde kyster (1948),
 • Nunamiut (1951)
 • Landet under leidarstjernen (1959)
 • Vesterveg til Vinland (1965)
 • Samlede reiseskildringer I–VII (1974)
 • Oppdagelsen av det nye land (1996)
 • Ingstad, Benedicte: Eventyret : en biografi om Helge Ingstad, 2009, isbn 978-82-05-39097-3, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.