Helge Ingstad

Faktaboks

Helge Ingstad

Helge Marcus Ingstad

Født
30. desember 1899
Død
29. mars 2001
Fødested
Meråker
Dødssted
Oslo

Helge Ingstad, fotografert i Brooks Range i det nordlige Alaska, hvor han tilbrakte om lag et år sammen med Nunamiut-eskimoene.

av . Begrenset gjenbruk

Helge Ingstad. Foto fra 1932.

av . Begrenset gjenbruk

Fra L’Anse aux Meadows National Historic Park på Newfoundland, der Helge og Anne Stine Ingstad påviste tuftene etter norrøn bosetning fra ca. år 1000. I parken er langhusbebyggelsen gjenskapt. Stedet står på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Helge Ingstad (Newfoundland) av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Helge Ingstad var forskningsreisende og forfatter. Han levde som pelsjeger i Canada, var sysselmann i det norskokkuperte området av Grønland, og sysselmann på Svalbard.

Norrøne bosetninger

I 1950-årene begynte han å interessere seg for de norrøne vikingers skjebne etter landnåmet på Grønland og for deres ferder til Amerika. Ingstad og hans kone, arkeologen Anne Stine Ingstad, påviste en norrøn bosetning ved L'Anse aux Meadows på nordspissen av Newfoundland.

Etter en kortvarig sakførerpraksis i Levanger dro han til arktisk Canada, hvor han fra 1926 til 1930 levde som pelsjeger. Han var konstituert sysselmann i Eirik Raudes land fra 1932 til 1933 og i det norskokkuperte området på Grønland. Han ledet samtidig en fangstekspedisjon i Eirik Raudes land.

I 1933 til 1935 var han først konstituert som stedfortreder for sysselmannen på Svalbard, deretter konstituert sysselmann på øygruppen.

Amerikansk urbefolkning og vikinger

Ingstad foretok i 1937 en forskningsreise til Sierra Madre-fjellene i Mexico for å studere den amerikanske urbefolkningen (se apache). Han ble ved krigens utbrudd i Norge i 1940 utnevnt til leder av hjelpearbeidet i frontområdene.

I 1949 til 1950 besøkte Ingstad Nunamiut-folket (se inuit) i Brook Range i Alaska, og i 1954 foretok han en reise til Vestgrønland, hvor han besøkte en rekke steder med ruiner etter den gamle norrøne bebyggelsen. Han fattet en sterk interesse for de norrøne vikingenes skjebne etter landnåmet der, og for deres ferder til Amerika.

Gjennom en vel planlagt serie av forskningsreiser langs den kanadiske østkyst i 1960-årene lyktes det ham og hans medarbeidere, hvorav særlig bør nevnes hans hustru, arkeologen Anne Stine Ingstad, å påvise tuftene av en ca. tusen år gammel norrøn bosetning ved L'Anse aux Meadows på nordspissen av Newfoundland. Ved arkeologiske vurderinger og en rekke C-14-dateringer kunne tuftenes alder bestemmes til cirka år 1000, og Ingstad leverte således en vitenskapelig bekreftelse på sagaens beretning om vikingenes ferder til Amerika et halvt årtusen før Columbus.

Ingstads bøker er oversatt til en rekke språk. I 1999 ble bøkene hans utgitt på ny som Verker i samling. Han utgav også en roman og et skuespill. Ingstad ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1965, fikk kommandørkorset i 1970 og storkorset i 1991.

Han var æresdoktor ved en rekke universiteter og mottok en lang rekke utmerkelser. Minnesmerke over Helge og Anne Stine Ingstad står utenfor Vikingskipshuset på Bygdøy i Oslo.

Utgivelser

 • Pelsjegerliv blant Nord-Kanadas Indianere (1931)
 • Øst for den store bre (1935)
 • Apache-indianerne; jakten på den tapte stamme (1939)
 • Klondyke Bill (1941)
 • Siste båt (1946)
 • Landet med de kalde kyster (1948),
 • Nunamiut (1951)
 • Landet under leidarstjernen (1959)
 • Vesterveg til Vinland (1965)
 • Samlede reiseskildringer I–VII (1974)
 • Oppdagelsen av det nye land (1996)

Les mer i Store norske leksikon

Les mer i Norsk biografisk leksikon

Litteratur

 • Ingstad, Benedicte: Eventyret : en biografi om Helge Ingstad, 2009, isbn 978-82-05-39097-3, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg