Grønlandssaken var en tvist mellom Norge og Danmark om suvereniteten over Grønland. Konflikten nådde sitt høydepunkt i 1931–1933.

I Kieltraktaten av 1814 ble de gamle norske besittelser uttrykkelig lagt under den danske krone. Men etter unionsoppløsningen i 1905 ble Grønlandssaken et spørsmål om nasjonal suverenitet. Norge hadde dessuten visse fangstinteresser i området. Danmarks suverenitet over Vestgrønland var ubestridt. Men Østgrønland ble, særlig av nasjonalistiske interesser i Norge, betraktet som ingenmannsland.

Den norske utenriksminister Nils Claus Ihlen hadde i 1919 avgitt en erklæring om at Norge ikke ville motsette seg at de danske interesser ble utvidet til hele Grønland. Danmark utstedte en kunngjøring i 1921 hvor hele Grønland ble lagt under det danske handelsmonopolet, noe Norge ikke godtok. De økonomiske spørsmålet var imidlertid underordnet. Norske privatpersoner organiserte seg, og i 1926 ble Norges Grønlandslag stiftet under ledelse av advokat Gustav Smedal. Laget fikk en viss tilslutning i borgerlige kretser, særlig i Bondepartiet, og Smedal og dosent Adolf Hoel drev en intens lobbyvirksomhet overfor myndighetene.

I juni 1931 foretok norske fangstfolk en privat okkupasjon på Østgrønland (Eirik Raudes Land), og denne okkupasjonen ble stadfestet av den nyutnevnte Bondepartiregjeringen den 10. juli. Stadfestelsen skyldtes trolig regjeringens behov for en nasjonal sak å støtte seg til, ikke minst etter Lilleborgsaken. Sikkert var det i alle fall at motstanden mot okkupasjonen var sterk; både stats- og utenriksministeren var mot. Danmark brakte umiddelbart Grønlandssaken inn for den internasjonale domstolen i Haag, hvor Norge tapte på alle punkter i 1933. Okkupasjonen ble deretter opphevet.

Nederlaget førte til bitter krangel om hvem som hadde skylden, og krangelen avslørte indre motsetninger, intrigespill og klossete håndtering av utenrikspolitikken. Stortinget beklaget i 1933 (etter regjeringsskiftet) Bondepartiregjeringens handlemåte i Grønlandssaken.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.