Norges Røde Kors, stiftet 1865 som en av verdens eldste nasjonale Røde Kors-foreninger.

Hjelpearbeidet spenner fra internasjonalt hjelpearbeid til fjellredningstjeneste, aids-arbeid, barne- og ungdomsarbeid samt omsorgsarbeid for eldre, syke og ensomme og visitortjeneste for innsatte i fengsel.

Norges Røde Kors ble i 1907 autorisert av Forsvarsdepartementet som frivillig hjelpeforening for Forsvarets sanitet i tilfelle krig.

Røde Kors samarbeider i dag med Sivilforsvaret, redningstjenesten, politiet og helsetjenesten om støtte med personell, materiell og transportmidler under katastrofer, store ulykker og ved beredskapssituasjoner og krig.

Den største delen av utenlandsarbeidet er konsentrert om nødhjelp, både i krigs- og konfliktsituasjoner og ved naturkatastrofer, i samarbeid med Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger (IFRC) og Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC). Norges Røde Kors driver også utviklingshjelp i en rekke land.

Norges Røde Kors har distriktsforeninger i samtlige fylker og over 500 lokalforeninger og selvstendige spesialavdelinger.

Innenlandsvirksomheten er organisert under fire landsråd (barnehjelp, besøkstjeneste, hjelpekorps og dessuten et særskilt ungdomsråd). I tillegg kommer fire sentra, Eidene (Tjøme), Haraldvangen (Hurdal), Haraldvigen (Kristiansand) og Merket (Nord Aurdal) som blant annet tilbyr ferieopphold til funksjonshemmede.

Røde Kors har omtrent 133 000 medlemmer. Organisasjonen har sekretariat i Oslo og utgir medlemsbladet Røde Kors Magasinet og nødhjelpsmagasinet Hjelp.

Hjelpekorpset er Norges største frivillige beredskapsorganisasjon. Om lag 13 000 aktive medlemmer i ca. 320 hjelpekorps utfører hjelpearbeid ved ulykker og katastrofer.

I tillegg til generell beredskap inngår friluftsliv, ettersøking etter savnede personer, førstehjelpvakter og ambulansetjeneste i virksomheten.

Hjelpekorpsene utdanner medlemmene, bygger opp og sikrer forsvarlig beredskap, samt sprer kjennskap til førstehjelp i sin alminnelighet.

  • Schilling, Dag Fr. Chr. & Kåre Ottersen: Barmhjertighetsfronten : Norges røde kors under krigen 1940-1945, 1995
  • Sæter, Martin: Over alle grenser : Norges røde kors 100 år, 1965

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.