Dommerfullmektig er en tjenesteperson ved tingretten. Dommerfullmektigen kan utføre tingrettsdommerens oppgaver på dennes vegne, men fatter avgjørelser i eget navn. Men dommerfullmektigen kan bare etter særskilt bemyndigelse eller i uforutsette forfallstilfeller lede hovedforhandlinger og avsi dom. I praksis gis dommerfullmektiger som regel en alminnelig fullmakt til dette, likevel slik at dommerfullmektiger skjelden får tildelt straffesaker med høy strafferamme, store sivile saker og barnerettslige saker.

Stillingen som dommerfullmektig regnes som en lærestilling. Dommerfullmektigen ansettes for en toårsperiode med mulighet til å forlenge ansettelsesperioden med ett år.

Kvalifikasjoner

Kvalifikasjonskravene til en dommerfullmektig er bestemt i domstolloven § 54.

  • En dommerfullmektig må ha fylt 21 år og ha juridisk embetseksamen eller mastergrad i rettsvitenskap.
  • En jordskiftedommerfullmektig må ha fylt 21 år og ha jordskiftefaglig utdannelse på mastergradsnivå. Fagkretsen fastsettes etter jordskifteloven.

Ansettelse

I de domssogn det er påkrevd, kan domstoladministrasjonen bestemme at det skal ansettes en eller flere dommerfullmektiger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg