Den norske Forfatterforening er en norsk forening som ble stiftet i 1893 til vern om forfatternes faglige og økonomiske interesser. Medlemmene er først og fremst skjønnlitterære forfattere.
Foreningen er dels et laugsfellesskap for skjønnlitterære forfattere, og dels en bransjepolitisk interesseorganisasjon for forfatternes interesser i møte med forlagene og myndighetene. Foreningen deltar i forhandlinger med myndighetene om saker som bibliotekvederlag, boklov, bokbransjen, innkjøpsordninger, stipendordninger og så videre. Den norske Forfatterforening har også vært aktiv i internasjonalt solidaritetsarbeid for forfulgte forfattere.
Opptak av nye medlemmer skjer etter vurdering i foreningens litterære råd, som består av ni medlemmer. Forutsetning for medlemskap er at man har utgitt minst to litterære verker av verdi. Ikke-skjønnlitterære forfattere kan også unntaksvis opptas som medlemmer.
Det litterære råd har også innstillende myndighet ved en rekke offentlige stipend- og støtteordninger, og foreningen disponerer selv en rekke fond.
Under språkstriden i 1952 meldte 32 medlemmer seg ut og dannet Forfatterforeningen av 1952, men denne ble i 1966 opptatt i hovedforeningen igjen. I 2018 ble det etablert en konkurrerende forfatterforening, Forfatterforbundet, som dels oppsto som en reaksjon på de strenge opptakskriteriene i DnF.
Foreningen har ca 700 medlemmer (2022). Leder fra 2017 er Heidi Marie Kriznik.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.