Faktaboks

Heinrich Himmler
Født
7. oktober 1900, München
Død
23. mai 1945, Lüneburg
Heinrich Himmler
Av /Das Bundesarchiv.
Lisens: CC BY SA 3.0
Heinrich Himmler

Heinrich Himmler. Foto fra 1941.

Av /KF-arkiv ※.

Heinrich Himmler var Reichsführer-SS, en av Nazi-Tysklands mektigste menn og en av de fremste arkitektene bak Holocaust.

Familie og bakgrunn

Heinrich Himmler vokste opp i en katolsk middelklassefamilie i München. Navnet fikk han etter den bayerske prinsen Heinrich, som hans far hadde vært huslærer for. Han meldte seg for den bayerske reservebataljonen i 1917, men var aldri i kamp. Fra 1919 til 1922 studerte han agronomi ved Technische Hochschule i München. På denne tiden ble han kjent med Ernst Röhm. Dagboken hans viser at hans lesestoff på denne tiden stort sett besto av antisemittiske pamfletter, skrifter om okkultisme og germanske myter. Etter mordet på utenriksminister Walter Rathenau i 1922 sluttet han seg til det høyreradikale miljøet i Bayern og deltok i flere demonstrasjoner mot Versailles-traktaten.

Tidlig karriere i NSDAP

I august 1923 meldte Heinrich Himmler seg inn i NSDAP. Han ble med i SA under Ernst Röhm og deltok i ølkjellerkuppet. Himmler ble arrestert i etterkant, men ble raskt satt på frifot. Fra 1924 ble han sekretær for Gregor Strasser. Samme år ble han medlem av SS, som på det tidspunktet var en liten underavdeling av SA. To år senere ble han Gauleiter for nedre Bayern. I 1927 etter utpekte Hitler Himmler til Reichsführer-SS og gav ham i oppdrag å gjøre organisasjonen til et lojalt og slagkraftig elitekorps.

Etter maktovertakelsen

Etter Hitlers maktovertakelse i 1933 ble Himmler først politipresident i München, før Herman Göring hentet ham til Berlin som sjef for Gestapo i 1934. Som Gestapo-sjef var han med på forberedelsene til de lange knivers natt 30. juni 1934, der hele SA-ledelsen, inkludert hans tidligere støttespillere SA-sjef Ernst Röhm og Gregor Strasser , ble myrdet. I august samme år ble han forfremmet til Reichsführer-SS, som var den høyeste tjenenestegraden innenfor SS. Han var dermed en av de aller fremste i NSDAPs makthierarki og bare ansvarlig overfor Adolf Hitler selv. I 1936 ble han øverste sjef for politiet, i 1943 ble han også innenriksminister. Himmler bygde opp et maktapparat som var til stede overalt i Nazi-Tyskland og i de okkuperte områdene. Begrepet SS-staten blir ofte brukt for å beskrive SS, og Himmlers, suverene maktposisjon innenfor Hitler-Tyskland.

Konsentrasjonsleirene og Holocaust

I 1933, mens han fremdeles var politipresident i München, opprettet han Dachau, en av Nazi-Tysklands første konsentrasjonsleirer. Som øverste sjef for SS, ble han siden ansvarlig for alle nazistenes konsentrasjonsleirer ettersom de var underlagt SS. Under krigen var Himmler ansvarlig for nazistenes brutale germaniserings- og fordrivningspolitikk i de okkuperte områdene i øst. Han var helt sentral under folkemordet på de europeiske jødene, i første fase som ansvarlig for massedrapene på den jødiske befolkningen i kjølvannet av den tyske invasjonen i Sovjetunionen, siden som sjef for dødsleirene.

Himmlers siste dager

I andre verdenskrigs siste fase fremsatte han et kapitulasjonstilbud til vestmaktene, men ikke til Sovjetunionen. Tilbudet ble avvist. Hitler ble rasende, fjernet ham fra sitt politiske testamente og kastet ham samtidig ut av alle posisjoner og verv i Hitler-Tyskland. Utkledd som politimann havnet Himmler i britisk krigsfangenskap. Da han ble gjenkjent, tok han sitt eget liv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg