Fra 1. utgave av Aschehougs leksikon (1906–13).

KF-bok. Begrenset gjenbruk

Apache er en betegnelse som vel opprinnelig ble brukt av spanierne om navaho. Også yavapai og yuma har fått tilnavnet apache.

De egentlige apache-indianerne omfatter en rekke folk fordelt på to hovedgrupperinger: San Carlos- eller vest-apachene, som omfatter tonto, coyotero, pinal, arivaipa, pinaleño, chiricahua, mogollon, gileño og mimbreño, og øst-apachene, som omfatter jicarilla, faraon, mescalero, llanero (det vil si «slettelandsfolk»), lipan og kiowa-apachene, som hadde knyttet seg til kiowa på det sørvestlige slettelandet.

I språklig henseende tilhører de den sørlige gren av athapask-språkene. Apachene var først og fremst jegere og sankere, men de vestligste gruppene drev også en del jordbruk (mais). Dessuten ble regulært røveri en viktig del av apachenes tilpasning, særlig etter spaniernes ankomst. Dette gjaldt spesielt de gruppene som streifet om mellom de fastboende pueblo. De østligste gruppene var stort sett bisonjegere. I dag driver mange apacher kvegdrift.

Gjennom populærlitteratur og westernfilmer er apachene blitt kjent enten som grusomme «villmenn» eller som tapre krigere (jevnfør Geronimo), og de var da også blant de siste folkegruppene som måtte gi tapt overfor de hvites overmakt. Ved inngangen til det 21. århundret talte befolkningen i alt litt over 50 000, fordelt på statene Arizona, California, New Mexico, Texas, Oklahoma og Colorado i USA; dessuten bor noen på meksikansk side av grensen. Særlig de vestlige gruppene legger vekt på å holde tradisjonell religiøs praksis i hevd. Samtidig har man på flere av reservatene utviklet moderne næringsveier, inklusive turisme og kasinodrift.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

8. januar 2013 skrev Lars Rikard Rådstoga

Det virker til å være en del usikkerhet når det gjelder hvor mange mennesker som er apache-indianere i dag.

I Engelsk boka min står det at det er 96 833 og bruker Census 2000 som kilde.

Mens på wikipedia sier de 56 060 og bruker samme kilde

På Bigorrin står det 30 000.

Hadde vært fint om noen kunne oppklare dette!Kilder:

Targets engelsk VG1

http://en.wikipedia.org/wiki/Apache

http://www.bigorrin.org/apache_kids.htm

8. januar 2013 svarte Lars Kirkhusmo Pharo

US Census opererer med to demografiske tallkategorier angående etnisitet blant urfolk: En med tilhørighet i kun en gruppe. For apache er dette: 57,199. Den andre kategorien gjelder de som har flere etniske identiteter. For apache: 104,556.

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.