Spionasje, (av spion), det at en person (spion) hemmelig eller under falske foregivender skaffer seg opplysninger om forhold som er forutsatt hemmeligholdt, for å overlate dem til en oppdragsgiver.

Spionasje ble tidligere forbundet særlig med etterretningsvirksomhet rettet mot det militære forsvar. Etter hvert som krigen har antatt en mer total karakter, er alt som angår totalforsvaret blitt av betydning for fremmed etterretningstjeneste. Ved spionasje innsamles derfor ikke bare opplysninger om militære forhold, men også om politiske forhold, teknikk og vitenskap, økonomi, industri, kommunikasjoner, kraftforsyning, sosiale forhold, enkeltpersoner m.m.

Det forekommer også former for spionasje som ikke har tilknytning til et lands etterretningstjeneste og ikke er rettet mot en fremmed stat. Et firma kan iverksette industrispionasje for å få tak i opplysninger om en konkurrents produksjonsteknikk, anbud m.m. Ellers anvender bl.a. etterforskningsbyråer spionasje for å skaffe opplysninger deres klienter er ute etter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.