Hudsonbukta

Hudsonbukta er en havbukt i det nordlige Canada, forbundet med Atlanterhavet og Polhavet.

Lisens: Public domain

Artikkelstart

Hudsonbukta er en stor havbukt i det nordlige Canada, forbundet med Atlanterhavet gjennom Hudsonstredet og med Polhavet gjennom Foxe Channel.

Faktaboks

Etymologi

etter Henry Hudson

Også kjent som

Hudson Bay

Hudsonbukta har et flateinnhold på 822 320 kvadratkilometer og et midlere dyp på 100 meter. Største dybde er 270 meter. Den er verdens nest største bukt etter Bengalbukta. Hudsonbukta har mange øyer, de fleste nær østkysten.

Hudsonbukta er islagt fra midt i desember til midt i juni. Tidevannshøyden varierer fra 0,5 meter ved østkysten til 4 meter ved vestkysten. Saltholdigheten i de øverste lagene er lav på grunn av den store ferskvannstilførselen, om sommeren ned til 23 promille i overflaten på det åpne havet. Vanntemperaturen er lav. I juli og august kan den komme opp i 10 °C i overflaten i den sørlige delen, men for størstedelen er temperaturen under 0 °C i hele vannmassen.

Den sørlige armen kalles Jamesbukta. Rundt den og nordover til 58° nordlig bredde vokser barskog og lenger nord er det treløs tundra. Hudsonbukta er farbar for skip, men skipsfarten er vanskelig på grunn av isfjell i Hudsonstredet (Hudson Strait). Kysten er svært tynt befolket.

Dyreliv

I sjøen er det blant annet torsk, kveite og laks. Det er cirka 200 fuglearter, blant annet ender, snøgås, svaner og kråkefugler. I nordlige områder finnes hvalross og spekkhogger og andre hvalarter. Isbjørn vandrer sørover på isen for å fange sel. Ved kysten er det blant annet caribou (nordamerikansk villrein), moskusfe og bever.

Historikk

Hudsonbukta ble oppdaget av Henry Hudson i 1610. Den dansk-norske sjøfareren Jens Munk overvintret der 1619–1620. Landet omkring var under kontroll av Hudson's Bay Company i årene 1670–1869.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg