Hallvard Trætteberg

Faktaboks

Hallvard Trætteberg
født:
21. april 1898, Løten
død:
21. november 1987, Oslo
Hallvard Trætteberg var Norges fremste ekspert på heraldikk. I 43 år var han arkivar og førstearkivar hos Riksarkivaren.
Hallvard Trætteberg
Av /NTB Scanpix.

Hallvard Trætteberg under åpningen av en utstilling i Løten folkebibliotek 1980. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Hallvard Trætteberg
Av /NTB Scanpix ※.

Hallvard Trætteberg, norsk heraldiker.

Etter eksamen artium i 1916 og ikke avsluttede studier ved Det kongelige Frederiks Universitet i Kristiania (filologi) og Statens håndverks- og kunstindustriskole samme sted var Trætteberg knyttet til Riksarkivet fra 1919, først i vikariater, men fra 1924 som fast ansatt arkivar, og fra 1940 til 1966 var han førstearkivar ved Riksarkivets Yngre avdeling.

Her fikk han gjennom mer enn 40 års virke en enestående anledning til å sette dagsorden for norsk offentlig debatt om heraldikk, helt fra han i 1930 publiserte et forslag til hvordan norske fylkesvåpen burde se ut, inntil han i 1984 (86 år gammel og for lengst pensjonert) fikk sitt forslag til kommunevåpen for hjembygda Løten godkjent ved kongelig proposisjon.

Trætteberg utførte også et epokegjørende arbeid med utforming og bruk av det norske riksvåpen, som gjennom hans bidrag i årene 1937–1939 fikk den utforming og offisielle status som det har i dag.

Han utgav tallrike arbeider om norsk og utenlandsk heraldikk, blant annet Borg i segl, mynt og våpen (1967). Hans våpenkunst er preget av klarhet, entydighet og en tilbakeføring til heraldikkens eldste former. Hans kompromissløse kamp for enkelhet i heraldikken ble av endel kritikere i samtiden tolket som misforstått puritanisme, men i møtet med vår tids digitalt styrte visuelle univers har hans enkle og stiliserte formspråk funnet mange nye tilhengere.

Hallvard Trætteberg ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1966, og han var ridder av den svenske Vasaorden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg