Hedalen stavkirke i Valdres.

av Lars Mæhlum. CC BY SA 3.0

Hedalen stavkirke er en stavkirke i Sør-Aurdal kommune i Oppland. Kirken var opprinnelig en enskipet stavkirke, oppført en gang under siste halvdel av 1100-tallet. Årringdatering viser at tømmeret ble hugget vinteren 1161–1162. Bare skipet med sin sval og den praktfulle vestportalen er nå i behold.

Koret med apsis ble i 1699 erstattet med et nytt, samtidig som kirken ble utvidet til korskirke. I 1738 fikk den et høyt tårn over krysset. Kor, sakristi og svalgang er fra 1901.

Av det rike inventaret merkes et relikvieskrin i forgylt kobber fra cirka 1250, prydet med dragehoder og relieff-fremstillinger av Kristi lidelseshistorie og mordet på Thomas Becket, og en omtrent samtidig madonna i malt tre. Kirken har et krusifiks fra cirka 1270.

Til kirken knytter seg et sagn fra svartedaudens tid. I kirken er det bevart et gammelt bjørneskinn, og sagnet sier at noen jegere fant en bjørn sovende ved alteret i kirken og drepte den. Nasjonallaboratoriet for datering ved NTNU har datert skinnet til å stamme fra perioden 1270–1370.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.