Hedalen stavkirke av . Begrenset gjenbruk

Hedalen stavkirke

Hedalen stavkirke i Valdres.

Hedalen stavkirke er en stavkirke i Sør-Aurdal kommune i Oppland. Kirken var opprinnelig en enskipet stavkirke, oppført en gang under siste halvdel av 1100-tallet. Årringdatering viser at tømmeret ble hugget vinteren 1161–1162. Bare skipet med sin sval og den praktfulle vestportalen er nå i behold.

Koret med apsis ble i 1699 erstattet med et nytt, samtidig som kirken ble utvidet til korskirke. I 1738 fikk den et høyt tårn over krysset. Kor, sakristi og svalgang er fra 1901.

Av det rike inventaret merkes et relikvieskrin i forgylt kobber fra cirka 1250, prydet med dragehoder og relieff-fremstillinger av Kristi lidelseshistorie og mordet på Thomas Becket, og en omtrent samtidig madonna i malt tre. Kirken har et krusifiks fra cirka 1270.

Til kirken knytter seg et sagn fra svartedaudens tid. I kirken er det bevart et gammelt bjørneskinn, og sagnet sier at noen jegere fant en bjørn sovende ved alteret i kirken og drepte den. Nasjonallaboratoriet for datering ved NTNU har datert skinnet til å stamme fra perioden 1270–1370.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg