Jesus Kristus som bærer korset
Jesus Kristus som bærer korset
Av .

Kristus er den latinske formen av det greske ordet Christos, og er en oversettelse av den hebraiske kongetittelen Mashiakh, som forenklet gjengis som «Messias», «den salvede». Messias ble sett på som en utsending fra Gud, og derfor kunne «Guds sønn» brukes som betegnelse på kongen som Gud hadde salvet. I kristendommen er Kristus blitt til et egennavn for Jesus. Ofte brukes betegnelsen Jesus Kristus.

I Det nye testamentet betegner Jesus som Kristus (Messias) oppfyllelsen av forventningen i Det gamle testamentet om en kommende frelser som skulle gjenopprette kong Davids rike og frelse jødefolket. Men Jesu død på korset utfordret identifikasjonen med Messias og skapte behov for en omfortolkning. Etter Jesu død blir troen på Jesus som en personlig frelser stadig sterkere vektlagt. Dette uttrykkes tydelig i Paulusbrevene. Her understrekes det også at Kristi død var forutsagt i tekstene i Den hebraiske bibelen (Det gamle testamentet), og dette gjaldt også at han skulle stå opp igjen etter tre dager i graven.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg