Grue kirke
Grue kirke
Grue kirke
Av /Arfo forlag.

Grue kirke er en kirke i Grue kommune i Solør, Innlandet fylke. Den ble oppført i 1825 etter tegninger av Hans Ditlev Franciscus Linstow. Kirken ble reist i mur og har plass til om lag 500 personer. Grue kirke er underlagt Solør, Vinger og Odal prosti i Hamar bispedømme.

Historie

Opprinnelig stod Grue kirke på et område mye nærmere Glomma enn det den gjør i dag. Det var mye diskusjon blant lokalbefolkningen om kirkens plassering på 1700-tallet, ettersom Glomma eroderer sterkt i dette området. Dette resulterte i at man i 1794 fikk tillatelse til å rive kirken og bygge opp en ny kirke i stein på en annen tomt som lå lenger inn i landet fra elven. Denne tillatelsen ble dog ikke tatt i bruk.

26. mai 1822, under pinsegudstjenesten, tok det fyr i den gamle Grue kirke, som da var bygd i tre. Ettersom kirkedørene vendte innover i kirken, hadde de 600 frammøtte store problemer med å komme seg ut. Dette resulterte i norgeshistoriens verste brannkatastrofe med minst 113 døde. Peter Wessel Zapffe skrev senere en roman basert på denne kirkebrannen.

Etter at den gamle trekirken brant ned, ble det besluttet at en ny kirke skulle bygges i det området man hadde fått tillatelse for i 1794. Den nye kirken ble innviet i 1825. Kirken ble totalrestaurert mellom 1975 og 1977.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kristoffer Østberg, Kirkebranden i Grue 1ste pinsedag 1822
  • Zapffe, Peter Wessel, Lyksalig Pinsefest. Oslo : Gyldendal, 1972

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg