Grue kirke er en kirke i Grue kommune i Hedmark fylke. Kirken ble i 1825 oppført etter tegninger av Hans Ditlev Franciscus Linstow. Kirken ble reist i mur og har plass til om lag 500 personer. Kirken er underlagt Solør,Vinger og Odal prosti i Hamar bispedømme. 

Opprinnelig stod Grue kirke på et område mye nærmere Glomma enn det den gjør i dag. Det var mye diskusjon blant lokalbefolkningen om kirkens plassering på 1700-tallet, ettersom Glomma eroderer sterkt i dette området. Dette resulterte i at man i 1794 fikk tillatelse til å rive kirken og bygge opp en ny kirke i stein på en annen tom som lå lenger inn i landet fra elven. Denne tillatelsen ble dog ikke tatt i bruk.

26. mai 1822, under pinsegudstjenesten, tok det fyr i den gamle Grue kirke, som da var bygd i tre. Ettersom kirkedørene vendte innover i kirken, hadde de 600 frammøtte store problemer med å komme seg ut. Dette resulterte i norgeshistoriens verste brannkatastrofe med minst 113 døde. Peter Wessel Zapffe skrev senere en roman basert på denne kirkebrannen.

Etter at den gamle trekirken brant ned, ble det besluttet at en ny kirke skulle bygges i det område man hadde fått tillatelse for i 1794. Bygningsarbeidet ble avsluttet, og den nye kirken ble innviet i 1825. Kirken ble totalrestaurert mellom 1975 og 1977. 

Kristoffer Østberg, Kirkebranden i Grue 1ste pinsedag 1822

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.