Arkadefasade
Arkadefasade av nyere dato i Roma: Palazzo della Civiltà del Lavoro (1937-51) i EUR, ark. Guerini, B. La Padula og M. Romano
Arkadefasade
Av .

Arkade. Fra cortilen i Palazzo Brera, Milano. Arkader i to etasjer.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Arkade er en rekke av buer på en frittstående søylerad, i eldre arkitektur.

Faktaboks

Uttale
arkˈade
Etymologi
av latin arcus, ‘bue’

Arkader forekommer for eksempel i middelalderarkitektur i sammensatte vindusfelt og som den nederste etasjen i kirkens midtskip, under midtskipsveggene. En arkade kan også være arkitekturornament i form av et inntrukket felt på en vegg (blindarkade, kolonnettgalleri). Buene kan stå inntil hverandre, eller de kan overskjære hverandre (kryssbuearkade).

I moderne arkitektur er arkade også brukt om søylerad med horisontale bjelker over, for eksempel i forbindelse med forretningsbygg med yttervegg i nederste etasjer båret av frittstående søyler, og hvor ytterveggen her er inntrukket. Uttrykket arkade har dessuten vært brukt i overført betydning om en overdekket gang (også kalt galleri) som er åpen på én eller flere sider gjennom en arkade.

Andre begrep knyttet til arkade

Arkadefasade er en fasade som i det vesentlige består av arkader i alle etasjer. Uttrykket arkadefasade brukes også om klassisk arkitektur hvor arkitrav- og arkivoltarkitektur er kombinert, slik det forekommer hos romerne og innen etruskisk arkitektur. Et tidlig eksempel er Tabularium i Roma fra 78 fvt., arkitekten var trolig Lucius Cornelius.

Arkadegesims er en gesims på vegg over en arkades buer.

Arkadevindu er et sammensatt vindusfelt oppdelt av en arkade i form av en søyle- og buerad.

Blindarkade eller blindbue er estetisk element i murverk, gjerne som en dekorativ murartikulering med form som en mer eller mindre dypt forsenket arkade eller bue.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg