arkade

Arkadefasade av nyere dato i Roma: Palazzo della Civiltà del Lavoro (1937-51) i EUR, ark. Guerini, B. La Padula og M. Romano
Arkadefasade
Av .

Arkade. Fra cortilen i Palazzo Brera, Milano. Arkader i to etasjer.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Arkade er en rekke av buer på en frittstående søylerad, i eldre arkitektur.

Faktaboks

Uttale
arkˈade
Etymologi
av latin arcus, ‘bue’

Arkader forekommer for eksempel i middelalderarkitektur i sammensatte vindusfelt og som den nederste etasjen i kirkens midtskip, under midtskipsveggene. En arkade kan også være arkitekturornament i form av et inntrukket felt på en vegg (blindarkade, kolonnettgalleri). Buene kan stå inntil hverandre, eller de kan overskjære hverandre (kryssbuearkade).

I moderne arkitektur er arkade også brukt om søylerad med horisontale bjelker over, for eksempel i forbindelse med forretningsbygg med yttervegg i nederste etasjer båret av frittstående søyler, og hvor ytterveggen her er inntrukket. Uttrykket arkade har dessuten vært brukt i overført betydning om en overdekket gang (også kalt galleri) som er åpen på én eller flere sider gjennom en arkade.

Andre begrep knyttet til arkade

Arkadefasade er en fasade som i det vesentlige består av arkader i alle etasjer. Uttrykket arkadefasade brukes også om klassisk arkitektur hvor arkitrav- og arkivoltarkitektur er kombinert, slik det forekommer hos romerne og innen etruskisk arkitektur. Et tidlig eksempel er Tabularium i Roma fra 78 fvt., arkitekten var trolig Lucius Cornelius.

Arkadegesims er en gesims på vegg over en arkades buer.

Arkadevindu er et sammensatt vindusfelt oppdelt av en arkade i form av en søyle- og buerad.

Blindarkade eller blindbue er estetisk element i murverk, gjerne som en dekorativ murartikulering med form som en mer eller mindre dypt forsenket arkade eller bue.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg