Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo

Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo, norsk museum, opprettet i 1999 ved at Oldsaksamlingen (med Vikingskipshuset), Myntkabinettet og Etnografisk museum ble slått sammen til én organisasjon: Universitetets kulturhistoriske museer. I 2004 ble navnet endret til Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo.

Institusjonen holder til i Historisk museum ved Tullinløkka og i Vikingskipshuset på Bygdøy i Oslo.

Museet har landets største arkeologiske og etnografiske samlinger, med oldsaker fra forhistorisk tid til reformasjonen, og med etnografiske og numismatiske gjenstander fra alle deler av verden og frem til i dag. Museets samlinger inkluderer vikingskipene, kirkekunst fra middelalderen, Myntkabinettet, en Egyptsamling og en antikksamling.

Museet bedriver utbredt forskning og forsker innenfor fagene sosialantropologi, arkeologi, konservering, dokumentasjon, numismatikk, runologi og museologi.

Museet har overordnede oppgaver i forvaltning av kulturminner. Det er faglig rådgiver for Riksantikvaren, fylkeskommuner og andre instanser i kulturminnevernet. I tillegg gjennomfører museet årlig 50-70 arkeologiske utgravninger.

Museets visjon er å være: Forskende, lekende og utfordrende. Visjonen ble vedtatt i 2013.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.