Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo

Historisk Museum i Oslo

Artikkelstart

Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo, norsk museum, opprettet i 1999 ved at Oldsaksamlingen (med Vikingskipshuset), Myntkabinettet og Etnografisk museum ble slått sammen til én organisasjon: Universitetets kulturhistoriske museer. I 2004 ble navnet endret til Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo.

Institusjonen holder til i Historisk museum ved Tullinløkka og i Vikingskipshuset på Bygdøy i Oslo.

Samlinger

Museet har landets største arkeologiske og etnografiske samlinger, med oldsaker fra forhistorisk tid til reformasjonen, og med etnografiske og numismatiske gjenstander fra alle deler av verden og frem til i dag. Museets samlinger inkluderer vikingskipene, kirkekunst fra middelalderen, Myntkabinettet, en Egyptsamling og en antikksamling.

Oppgaver

Museet bedriver utbredt forskning og forsker innenfor fagene sosialantropologi, arkeologi, konservering, dokumentasjon, numismatikk, runologi og museologi.

Museet har overordnede oppgaver i forvaltning av kulturminner. Det er faglig rådgiver for Riksantikvaren, fylkeskommuner og andre instanser i kulturminnevernet. I tillegg gjennomfører museet årlig 50-70 arkeologiske utgravninger.

Visjon

Museets visjon er å være: Forskende, lekende og utfordrende. Visjonen ble vedtatt i 2013.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg