Kristi himmelfartsdag, feires til minne om Kristi himmelfart den førtiende dagen etter oppstandelsen, det vil si torsdag i den sjette uken etter påske, ti dager før pinse. Ettersom første påskedag tidligst kan falle på 22. mars, er den tidligst mulige dato for Kristi himmelfartsdag 30. april. 

I Det nye testamente forteller Lukasevangeliet at Jesus skiltes fra disiplene og ble tatt opp til himmelen (Luk 24,50 ff.). Apostlenes gjerninger har en mer detaljert framstilling, hvor det fortelles at Jesus ble løftet opp mens disiplene så på, "og en sky tok ham bort foran øynene deres". Mens disiplene stirret mot himmelen og så at han dro bort, stod plutselig to menn i skinnende klær foran dem. Mennene spurte hvorfor disiplene stod og så mot himmelen, for Jesus var tatt bort fra dem opp til himmelen. Mennene sa også at han skal komme tilbake på samme måte som de hadde sett ham fare opp til himmelen (Apg 1,1 ff.). Dermed henvises det til Jesu gjenkomst ved historiens slutt.

Jesus himmelfart betegner at Jesus ikke lenger viser seg fysisk for disiplene, men er opphøyd til Guds side.  

Jesus er for øvrig i følge Bibelen ikke den eneste som er tatt opp til himmelen. Fra Det gamle testamentet er fortellingen om Elia som ble hentet i ildvognen mest kjent (2 Kong 2).

Som kirkefest er Kristi himmelfartsdag nevnt første gang på slutten av 300-tallet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.