Døpefont i kleberstein fra Gudbrandsdalen, ca, 1200.

Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Kleberstein,

grønnlig eller grå bergart som er så bløt at den lett lar seg skjære med kniv. Den består av en blanding av magnesiumsilikater, især talk, kloritt, serpentin og amfibol; karbonater av magnesium og kalsium som magnesitt og dolomitt pleier også å være til stede. Kleberstein er en lavmetamorf bergart og forekommer som klumper, linser eller lag på mange steder i Norge.

Kleberstein er ildfast og lett å bearbeide og har hatt betydelig anvendelse som bygningsstein og til ildsteder og husgeråd. Mange gamle kirkebygg og andre monumentalbygg er ført opp i massiv kleberstein, den mest kjente i Norge er Nidarosdomen. Det er mange oldfunn av klebersteinsgryter og andre bruksgjenstander; tallrike klebersteinsbrudd fra bronsealderen og vikingtiden er kjent rundt omkring i landet. Kleberstein brukes nå i første rekke til restaureringsarbeider; vanskeligheten er å finne lys, god kleberstein som ikke fører kismineraler. Til bruksgjenstander produseres det også noe kleberstein, f.eks. på Sel er det produksjon av kleberstein til peiser og ovner.

Egentlig kleberg, stein som man kan lage kljå, vevstein eller vevlodd av, andre navn er fettstein, vekstein, grytestein, grøtstein, grjot eller blautegrjot.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.