Kirken har to store vangeportaler i tillegg til den innvendige skurden. Den ene rammer inn inngangen til skipet, den andre står oppsatt i våpenhuset. Begge er flyttet og i større eller mindre grad endret. Vestportalen ble trolig flyttet ut sammen med vestveggen da kirken ble utvidet. Den andre portalen sto foran våpenhuset og ble flyttet inn i 1970. Den er svært værslitt. Plasseringen før ombyggingen i 1822-1823 er usikker. Sannsynligvis har den stått ved en av de andre inngangene til skipet, enten i sør eller i nord.
Begge portalene er av Sogn-Valdres-typen med smale søyleskaft og buet arkivolt med separat skurd rundt døråpningen. Nederst på hver vange vokser ranker ut av dyrehoder. Bølgende stammer og spiralformede greiner med bladverk sprer seg oppover til over døråpningen. Begge har de store, motstilte toppdragene plassert diagonalt over arkivolten, der de biter over en mindre midtdrage som stuper ned. Bare på vestportalen ser det ut til at hodet på midtdragen har vært festet under arkivolten. Våpenhusportalen har vært uten hode på midtdragen, slik som portalene i for eksempel Lomen. Vestportalen har en skare smådrager og ormer som kryper og bukter seg inni bladverket på høyre side. Motivene og detaljene ligger tett i forhold til våpenhusportalen, som har åpnere relieff med større kontrast, noe som gjør den lettere å tyde. Arkivolten på våpenhusportalen kommer opprinnelig fra korskilleportalen. Den er litt for stor for sin nåværende plassering, selv om skurden med rankefrise overlapper bemerkelsesverdig godt.
Korskilleportalen er ombygd, men har vært av den enkle typen søyleportaler. Basene er formet som dyrehoder, skaftene har bladdekor på det ene og rankespyende maskehoder på det andre. Kapitelene har likeledes rankeskurd og bærer to løver med vridd bakkropp.
Skurden på midtromsstavene med motiver og detaljer vitner om et dekorprogram av samme slag som i Lomen. Bemerkelsesverdig er takrytteren som står som kirkegårdsport. I likhet med takrytteren i Borgund har den fire gjennomskårne medaljonger. Hver av dem rommer en drage eller løve som strekker hals og biter seg fast i naboen, slik at de til sammen danner en større overlappende sirkel.
Parallellene til Lomen er mange både i konstruksjon og dekor, men den bevarte dekoren i Høre er mer omfattende. Den vitner også om nær sammenheng med blant annet Borgund og Lom. Fellestrekk er enkle portaler og den gjennombrutte plankeskurden, i Høre og Lomen brukt i korskilleplanker, i Borgund og Lom brukt i mønekammene. En malt runeinnskrift med navnet Asgrim oppunder taket i sør kan muligens være en fra byggelaget, kanskje byggmesteren selv – det vet vi ikke. Slik gir kirken et noe redusert, men likevel overbevisende bilde av en opprinnelig omfattende bygningsmessig dekor, trolig på linje med den som ennå er bevart i Borgund, og som det er rester av i Lom. En pennetegning av kirken fra før ombyggingen i 1822/1823 viser en profil omgitt av delvis ombygde svalganger, hevet midtrom over skipet og koret, apsis, takrytter og gavlpryd. Skipet hadde sannsynligvis tre innganger, i vest, sør og nord. En nordre kirkedør nevnes i 1682, og i 1740 omtales to dører på sørsiden, den ene åpenbart i koret.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.