I et tre vil en gunstig sommer gi en bred årring, og et ugunstig år vil gi en smal. Innenfor et område hvor vekstvilkårene stort sett er de samme, vil brede og smale årringer følge på hverandre på samme måte i alle trestammer, bortsett fra avvikelser som skyldes lokale forhold, for eksempel hogst av nabotrær.
Hvis man kjenner hogståret for en stamme, måler årringbreddene, og setter dem opp grafisk, vil man få en kurve hvor de ugunstige somrene er representert ved minima, de gunstige ved maksima. Hvis en slik kurve er bygd på middeltallene for flere stammer fra samme sted, gjenspeiler den de klimatiske variasjonene sikrere enn om den er bygd på en enkelt stamme. Kurven kan da tjene som standardkurve for stedet.
Om man måler årringene i bygningstømmer som er blitt felt etter at trærne i standardkurven begynte å vokse, vil de ytterste årringene fra bygningstømmeret falle sammen med de eldste i standardkurven. De karakteristiske maksima og minima kan gjenkjennes og kurvene kobles sammen, slik at standardkurven derved blir forlenget. Den kan forlenges videre bakover ved enda eldre bygningstømmer og arkeologisk materiale. Standardkurven kan derved brukes til å tidfeste konstruksjoner av ukjent alder ved at årringkurvene kan innpasses på den. Overensstemmelsen mellom kurvene kontrolleres ved hjelp av korrelasjonsberegninger.
Standardkurven er også av interesse fordi den gjenspeiler de årlige vekslingene i vekstvilkårene. Mange store vulkanutbrudd har vist seg å kunne spores ved årringene, ettersom utbruddene har ført til kulde og dårlig vær.
Arbeidet med regionale standard- eller grunnkurver skjøt fart i Europa fra og med 1970-årene. Det foreligger i dag flere tusen år lange årringsserier for eik fra blant annet Tyskland, Holland, Irland og Danmark.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.