Johannes var en av Jesu tolv apostler. Han har blitt tilskrevet forfatterskapet til flere tekster i Det nye testamentet: Johannesevangeliet, de tre Johannes-brevene og Johannes' åpenbaring, men det er ikke enighet om dette. Minnedagen er 27. desember.

Johannes var bror av Jakob den eldre, sønn av Sebedeus og muligens Salome

Ifølge Markusevangeliet kapittel 3, vers 17, ga Jesus de to brødrene Johannes og Jakob tilnavnet Boanerges ('tordensønnene'). Johannes tilhørte den indre kretsem rundt Jesus og var sammen med Peter og Jakob, Jesu bror, blant støttene i Jerusalem-menigheten ifølge Apostlenes gjerninger kapittel 3, vers 4; og kapittel 8, vers 14–25 og Galaterbrevet kapittel 2, vers 9.

Fordi Johannes aldri navngis i Johannesevangeliet, men blir omtalt som den disippelen Jesus elsket, er han blitt identifisert med den navnløse yndlingsdisippelen i dette evangeliet.

Gammel tradisjon forbinder Johannes med Efesos, der det sies at han skal ha levd til han døde som en meget gammel mann. Johannesaktene fra midten av 100-tallet er del av denne tradisjonen. Ifølge Johannes' åpenbaring var han en tid på øya Patmos der dette skriftet ble til. Johannes skal ha blitt forvist til øya av keiser Domititian, men etter dennes død fikk han komme tilbake til Efesos.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.